Све спремно за почетак изградње амбуланте у Доњим Колима

Весна Поповић
Све спремно за почетак изградње амбуланте у Доњим Колима

Бањалука - Муке мјештана Доњих Кола, који до првог љекара путују 15 километара, могле би у догледно вријеме бити готове, јер ускоро треба да почне изградња амбуланте у овој мјесној заједници.

У Ођељењу за друштвене ђелатности су рекли да је вриједност инвестиције коју град финансира заједно са Министарством здравља и социјалне заштите РС око 365.000 марака.

- У току ове седмице очекујемо да ресорно министарство потпише уговор са извођачем радова фирмом "Прогрес-градња" из Бањалуке и онда ће све процедуре практично бити готове - рекли су у овом ођељењу.

Додали су да се ради о комбинованом објекту у којем би поред амбуланте била смјештена и мјесна заједница, а који треба да буде грађен у дворишту подручног ођељења ОШ "Бранислав Нушић" у МЗ Доња Кола.

- Да би били створени предуслови за потписивање уговора за изградњу овог објекта, град је из буџета већ уплатио Министарству око 256.000 КМ. У току је избор стручног надзора, који ће у име града пратити извођење радова, а осим тога ради се и на мјерењу површине на којој ће бити изграђена амбуланта и мјесна заједница - рекли су у Ођељењу.

Напоменули су да, пошто је ријеч о комбинованом објекту, ресорно министарство учествује само када је у питању изградња амбуланте и то 70 одсто од 156.635 КМ, колика је процијењена вриједност радова, а да остало плаћа град.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС нису прецизирали када ће изградња почети.

Додали су да чекају да град одреди ко ће вршити надзор над изградњом објекта те да уплати средства са којима треба да учествује у финансирању овог пројекта.

Предсједник Савјета МЗ Милан Ђукић сматра да би што брже требало да почне изградња.

- Већ дуго чекамо и то би много значило мјештанима, поготово ђеци и старијима. Нема смисла да већ годинама око 3.000 становника има двије могућности ако им треба доктор. Најближа амбуланта је 15 километара у Српским топлицама, а многи иду до града, који је удаљен око 20 километара - казао је Ђукић.

У Дому здравља Бањалука су рекли да би амбуланта у Доњим Колима требало да има ординацију, простор за интервенције, чекаоницу и мини-лабораторију.

Три објекта

Град је у 2014. години закључио уговор са Министарством здравља и социјалне заштите РС о изградњи амбуланти у мјесним заједницама Бочац, Борковићи и Доња Кола.

- Прошле године је завршена изградња у МЗ Бочац и Борковићи, а за објекат у Доњим Колима град је припремио техничку документацију и дозволу за грађење - рекли су у Ођељењу за друштвене ђелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана