Сваки 16. септембар трагичан и тужан

Јасмина Перишић
Сваки 16. септембар трагичан и тужан

Бањалука - За нас је 16. септембар од 2001. сваке године трагичан, јер бол коју већ 15 година носимо не престаје нити ће престати. Данас би то вјероватно били одрасли људи, факултетски образовани, са формираним породицама, али је судбина била другачија.

Овим ријечима се родитељи, родбина и пријатељи присјећају ђака Основне школе "Петар Петровић Његош" Ведране Видовић, Драгане Кондић, Вање Дрекаловић и Дениса Кваснија, који су настрадали у Будви приликом превртања брода. Њиховој наставници Јелени Видовић срце је препукло од бола за ђацима док их је дозивала.

Данас у 11 часова, као и протеклих година, на њихове вјечне куће на Новом гробљу биће положени вијенци и запаљене свијеће за покој душа.

Тај кобни 16. септембар заувијек ће остати уписан у анале школе као тужна опомена на трагично угашене животе, који одласком на ђачку екскурзију нису ни слутили каква их судбина чека.

- Бол не престаје, али мора се живјети с тим. Моју Вању ћу вјечно носити у срцу и мислима. Ту у мом срцу су и њени другари и наставница које је задесила иста судбина. Сваки 16. септембар је тужан, црн, непролазно дуг… - дрхтавим гласом говори отац покојне Вање Дрекаловић, Велибор.

Један од школских другара настрадалих ученика Жељко Тодоровић каже да ће заувијек памтити немили догађај, који је услиједио већ другог дана ђачке екскурзије у Будви.

- Обилазили смо бродом Свети Стефан и када смо пловили ка Бечићима ишли смо паралелно са јаким таласима који су преврнули брод. Ми који смо били на крову скоро да смо скочили у воду, док је оне који су сједили у потпалубљу брод поклопио. Никада нећемо заборавити другаре и наставницу које смо тога дана изгубили и чије спомен плоче обилазимо сваке године са њиховим најмилијима - испричао је Тодоровић.

Директор ОШ "Петар Петровић Његош" Ђорђа Грајић је рекла да будванска трагедија никада неће бити заборављена.

- Сваке године одамо почаст нашим ђацима и наставници. Обавезно посјетимо њихове вјечне куће, а након тога са породицама одемо у школу, гдје евоцирамо успомене - рекла је Грајићева.

Брод

Брод "Шкорпион 2", власника Славољуба Вујичића, био је регистрован на 42 путника и два члана посаде, а у тренутку несреће на њему су била 142 путника, што је директно проузроковало његово превртање. Вујичић је осуђен на 13 година затвора због изазивања несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана