Субвенцијама чувају старе занате

Милош Васиљевић
Субвенцијама чувају старе занате

БАЊАЛУКА - За субвенције пословним субјектима град је издвојио 1,5 милиона КМ, а јавним позивом, који је отворен до 27. маја, предвиђена је додјела пет врста субвенција, за самозапошљавање, за повећање продуктивности и подршку извозу, за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности те субвенције самосталним предузетницима који имају до пет запослених, као и субвенција за развој туризма.

Из града су појаснили да су субвенције за самозапошљавање намијењене за покретање самосталне предузетничке дјелатности као основне дјелатности.

- Ова субвенција је подијељена на три линије, а максималан износ по кориснику не може бити већи од 15.000 КМ - наводе из града.

Субвенција за повећање продуктивности и подршку извозу намијењена је извозно оријентисаним пословним субјектима из области прерађивачке индустрије. Ове године уведена је и субвенција самосталним предузетницима који имају до пет запослених и намијењена је за набавку основних средстава. Максималан износ по кориснику не може бити већи од 10.000 КМ. Циљ субвенције за развој туризма је да унаприједи туристичку понуду града и повећа број туриста и број дана који ће провести у граду.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић  рекао је за “Глас Српске” да је занатство у таквом стању да му је неопходна инјекција попут ове.

- Не само да помажу финансијски него и мотивишу. Занатлијама то значи, јер знају да неко мисли на њих - рекао је Братић.

Како је нагласио, субвенција за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности од 2.000 КМ значиће много занатлијама који углавном имају мале приходе.

- Ти стари занати су у изумирању. У Бањалуци имамо све мање обућара, ковача, ременара и само једног вуновлачара. Њихов је посао угрожен, нема их пуно па им свима треба помоћи - рекао је Братић.

Једини бањалучки вуновлачар Горан Ирић рекао је за “Глас Српске” да су занатлије у све тежој позицији.

- Значајна је свака субвенција, нису то велика средства, али ипак ово је добар корак за очување старих заната. Ситуације је тешка, посебно за самосталне занатлије. Вртимо се у круг, сами себи тражимо послове да би опстале. Да немамо исплативост не би ни радили, али све гуши занатлије. Прођите градом и видјећете на десетине затворених занатских радњи што није добро - рекао је Ирић.

Према његовим ријечима, мањи порези и доприноси смањили би притисак на занатлије. Додаје да је све мање регистрованих занатлија посебно у времену галопирајуће инфлације, а забрињава га чињеница да је већина мајстора у поодмаклим годинама.

Пријаве

Пријаве са потребном документацијом достављају се у затвореној коверти путем протокола, у канцеларију број 14 Градске управе радним даном од осам до 15 часова или путем поште. Рок за подношење пријава је 30 дана од дана објаве јавног позива за све врсте субвенција, како су навели у Одјељењу за привреду и локални економски развој. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узете у разматрање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана