Струја искључена код 6.540 неплатиша

Данијела Стоканић
Струја искључена код 6.540 неплатиша

Бањалука - Предузеће "Електрокрајина" у току прошле године због неизмирених рачуна за утрошену струју искључило је 6.540 потрошача на подручју бањалучке радне јединице, што је скоро двоструко више него 2014. године.

Како је објаснио портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов, од укупног броја потрошача који су остали без струје њих 82 одсто се односи на домаћинства, док 18 одсто на предузећа.

- У 2014. години струја је искључена код 3.468 потрошача - рекао је Клинцов.

Према његовим ријечима, "Електродистрибуција" Бањалука је прошле године појачала активности на контроли и откривању неовлашћене потрошње електричне енергије.

- То је, између осталог, довело до смањења дистрибутивних губитака у тој радној јединици на рекордно ниски ниво од 12,8 одсто. На подручју "Електродистрибуције" Бањалука у току 2015. године откривена су 224 случаја крађе електричне енергије, што је за 68 одсто више у односу на 2014. годину, када су откривена 133 случаја - истакао је Клинцов.

Додао је да је ово предузеће по том основу у 2015. години поднијело 163 кривичне пријаве против несавјесних купаца.

- Неовлашћена потрошња електричне енергије законом се третира као кривично дјело које се санкционише новчаном казном или затвором. Ако је то кривично дјело починило домаћинство, законом је предвиђена минимална новчана казна од 1.000 КМ или казна затвора до једне године - нагласио је Клинцов.

Уколико је кривично дјело починила нека организација или предузеће, законом је предвиђена минимална новчана казна од 10.000 КМ, док је за овлашћено лице у неком предузећу или организацији најмање 2.000 КМ или казна затвора до једне године.

Екипе "Електрокрајине", које раде на откривању неовлашћене потрошње, на терену немају нимало лак задатак, а сусрећу се са разним непријатним ситуацијама па чак и физичким нападима. Догађа се свашта, од забране приступа мјерном мјесту тако што закључају објекат, преко вербалних, па на крају и до физичких напада несавјесних купаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана