Старинска и необична имена све чешћа

Александра Тодоровић
Старинска и необична имена све чешћа

БАЊАЛУКА - Анастас, Крсман, Нестор, Андреј Мартин и Лав Јулијан само су нека од необичних мушких, а Тарја и Зета женских имена која су уписана у матичну књигу рођених .

Из Матичне службе кажу да родитељи именима дјеце настоје да очувају традицију и то најчешће код дјечака, јер су за њих популарна старинска имена. Додали су да је слично и код дјевојчица, јер упркос тренду модерних имена на страницама матичних књига могу се пронаћи Милице, Ружице и Данице.

- Дјечаци све чешће добијају традиционална имена као што су Стефан, Никола, Василије, Алекса,  Лазар, Никша, Вукашин, Коста, Виктор,  Матеј - рекла је за “Глас Српске”“ шеф Одсјека за грађанска стања, управне послове и правну помоћ грађанима Диана Џаја-Јокић.

Према њеним ријечима родитељи се рјеђе одлучују на корак да својој дјеци дају два имена, али и њих има уписаних и то више дјечака него дјевојчица.

- Нека од занимљивих имена за која су се родитељи одлучили су: Андреј Мартин, Лав Јулијан, Никола Љубиша, Теодор Мићан - казала је Јокићева.

Из Матичне службе истичу да је у књизи рођених 2019. године рођена 3.241 беба, док је број за 2020. годину износио 3.306. Од почетка јануара до средине фебруара ове године је рођено још 310 беба. Додали су да је рок за упис новорођене дјеце у матичну књигу  30 дана.

- Уколико родитељи не дођу у законском року, матичар је обавезан да обавијести Центар за социјални рад у мјесту пребивалишта мајке, који доноси рјешење о одређивању личног имена дјетету - нагласила је Јокићева.

У служби истичу да за промјену личног имена или презимена треба да буду испуњени сви услови прописани Законом о личном имену.

- У поступку је неопходно доказати да не постоје сметње у погледу пореских и других финансијских обавеза  те да се против подносиоца не води кривични поступак. Пријава није одобрена лицу које није одслужило казну за коју се терети - рекла је Јокићева.

Додали су да уколико странке подносе захтјев  Одјељењу за општу управу, неопходно је да  плате градску административну таксу у износу од 12 КМ.

Поред тога потребно је да плате и трошкове прибављања одговарајућих доказа у институцијама те трошкове за израду нових докумената.

Забрањени

Према Закону о матичним књигама, забрањено је давање имена које вријеђа морал или је супротно обичајима. Ако се утврди да је име које родитељ жели да да своме дјетету такво, тај приједлог се просљеђује Центру за социјални рад.

- То је неопходно ради заштите права и интереса малољетног дјетета. Такве случајеве бањалучки матичари до сада нису имали - рекла је Џаја-Јокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана