Стари каблови и вода гасе семафоре у бањалучком насељу Малта

Н. Бунић, В. Поповић
Стари каблови и вода гасе семафоре у бањалучком насељу Малта

Бањалука - Нови, ко зна који по реду кварови семафора на Малти и јуче су отежавали саобраћај и изазивали негодовање возача, а од минуле суботе само су повремено били у функцији.

У "Телефонији Видаковић", која је задужена за одржавање семафора, истакли су да је вода продрла у застарјеле инсталације, што је довело до кратког споја од којег су прегорјели каблови.

- Од суботе даноноћно отклањамо кварове. Овај пут нису у питању пужеви већ дотрајали каблови. Све указује на то да вода продире у инсталације и изазива кратке спојеве. Потрудићемо се да замијенимо каблове без прекопавања терена. Ако будемо морали копати, онда ћемо те радове морати оставити за боље временске прилике. У сваком случају, семафоре ћемо у што краћем року ставити у функцију. Молимо возаче да имају мало стрпљења и разумијевања - рекао је директор "Телефоније Видаковић" Раде Видаковић.

Додао је да је због специфичне технологије на семафорима потребно више времена да се открије прави узрок квара.

- И у недјељу рано ујутро смо радили на поменутим семафорима. Били су у функцији и недуго пошто су наше екипе отишле, добили смо обавјештење да је опет дошло до квара. Имамо стручни кадар који заиста квалитетно ради свој посао, али је систем семафора веома сложен. Прошли пут требало је три дана да буде откривено да пужеви који су ушли у инсталације изазивају кварове - казао је Видаковић.

Проблеми са радом семафора на раскрсницама улица Др Младен Стојановић и Триве Амелице код Мљекаре и Булевара Српске војске и улице Триве Амелице, код Сајма, јавили су се још љетос. Поправљани су неколико пута.

У Градској управи се надају да ће овај проблем бити ријешен.

- Имали смо доста притужби грађана. Семафор ради пет до шест сати без проблема и онда дође до квара. "Телефонија Видаковић" добро ради посао за који је задужена и немамо шта да им замјеримо. Међутим, за овај проблем треба наћи трајно рјешење - рекао је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

Возачи апелују на одговорне да семафоре што прије поправе.

- Ту треба наћи трајно рјешење јер су ове раскрснице на Малти заиста фреквентне. С обзиром на то да сви данас некуда журе и да су нестрпљиви, право је чудо да до сада није дошло до саобраћајне несреће. Недостаје нам и саобраћајне културе јер се многи не придржавају права првенства па улијећу у раскрсницу како им се прохтије, дрско и безобразно - казао је возач из Лазарева Миленко Васић.

Улагања

Програмом заједничке јавне комуналне потрошње у овој години предвиђено је 120.000 КМ за одржавање семафора.

- Под тим се подразумијева редовно одржавање семафора, као што је замјена сијалица, грла, осигурача, штитника и сочива, фарбање стубова, замјена стубова и лантерни уништених у саобраћајним несрећама, те прање сјенила и сочива - наводи се у овом програму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана