Становнике Веселог бријега гуши прашина

Јасмина Перишић
Становнике Веселог бријега гуши прашина

Бањалука - Становници улице Весели бријег гуше се у прашини која се диже са макадама. Иако су се надали да ће и ова улица бити асфалтирана када је рађена сусједна улица Новака Пивашевића, то се није десило.

Према ријечима становника, љети када прође неки аутомобил диже се велика прашина, што утиче на здравље људи али и хигијену кућа и објеката у овој улици.

- Ако већ морамо да имамо макадам, зашто није урађен како треба и од бољег материјала. Камење се дроби, па нам прашина улази у кућу када год неки аутомобил прође улицом. Угрожено нам је здравље. Фасаде на кућама су прљаве и све нам је прекривеном слојем прашине. Мој супруг има проблема са плућима, а до сада никада није имао. Гушимо се у прашини. Не знам зашто нису асфалтирали нашу улицу, заједно са улицом Новака Пивашевића, с којом се граничи - рекла је становник ове улице Милена Јовић.

Она је додала да су мјештани хтјели сами да асфалтирају улицу, али како већина није имала новца, нису успјели да се договоре.

- Остали смо у немилости надлежних и у потпуности смо запостављени, због разних предрасуда. Чак нас и комуналци стављају на посљедње мјесто. Било би лакше када би комуналци с цистерном наишли и попрскали улицу. Прашина се не би дизала. А требало би и чешће уклонити смеће са ње. Ни дрвеће не орезују. У нашој улици и комплет насељу живи пуно школованих људи и има много нових кућа, али развој градске инфраструктуре не прати развој насеља - казала је Јовићева.

Предсједник Савјета мјесне заједице Ада Вито Пејаковић сматра да у насељу Весели бријег, које припада овој мјесној заједници, има низ проблема, али да су мост и асфалт, који су били горући, углавном ријешени.

- Годинама сам се залагао да се уради асфалт у најдужој улици на Веселом бријегу, а то је улица Новака Пивашевића и то је урађено. И мостић на прилазу у насеље је обновљен. Надам се да ће у идућој години и друге улице добити асфалт, јер су макадамски путеви стварно лоше пресвучени - казао је Пејаковић.

Из Градске управе су рекли да у овој години није планирано асфалтирање улице Весели бријег.

- Макадам се према предвиђеном уговору у оквиру редовног одржавања градских макадамских саобраћајница пресвлачи дробљеним, каменим материјалом. Што се тиче садница, у овом насељу нема јавног зеленила. Сва стабла су на приватним парцелама, па су власници дужни да их сами одржавају - рекли су у Градској управи.

Оборинске воде

Становник улице Новака Пивашевића Славко Чивчија каже да се оборинске воде и поред шахтова и отворених канала, слијевају на главни пут, Бањалука - Челинац.

- Неки шахтови су благо издигнути у односу на асфалт, па их вода мимоилази, а поједине несавјесне комшије су затрпале отворене канале, па када запада киша, низ улицу тече поток - рекао је Чивчија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана