Становници Пејзић поља у МЗ Поткозарје данима без воде

Игор Пилиповић
Становници Пејзић поља у МЗ Поткозарје данима без воде

Бањалука - Мјештани засеока Пејзић поље у Мјесној заједници Поткозарје у љетном периоду немају воду због слабог притиска на извору Сигавац, са којег се напајају домаћинства. Мјештани су принуђени да у кантама доносе воду и сналазе се на разне начине.

- Десна страна села има воду са Сигавца и из градског водовода, а ми на лијевој страни само са извора. Извориште има мали капацитет, па је немогуће постићи оптималан притисак. Због тога десетак кућа у овом дијелу Пејзић поља нема воде шест дана - рекао је мјештанин Жељко Савановић.

Прича да се сналазе како знају и умију а да му је најтеже што његова дјеца иду по воду 600 метара код комшије на бунар.

- Срећа па је толико добар човјек па нам је дозволио да користимо његов бунар, иначе не знам шта бисмо. И старије особе иду са канистерима по воду ко гдје стигне. Говорили су нам да нема новца да се то уради и да пишемо дописе, што смо чинили више пута, али једноставно нема ефекта. Не знам шта да радимо, али није нормално да у 21. вијеку скапавамо од жеђи. Да апсурд буде већи, дио села има воде да залијева башту, а ми преко пута да бисмо окупали дјецу морамо воду донијети у посудама - казао је Савановић.

Из мјесне заједнице Поткозарје кажу да је највећи проблем био док су се домаћинства снабдијевала водом само са извора Сигавац.

- Када је прошао градски водовод ријешено је 90 одсто снабдијевања водом Поткозарја. Слабији притисак са извора Сигавац посљедица је тога што је он предвиђен за 200 прикључака, а сада има од 350 до 400 домаћинстава. Због тога долази до несташице - рекао је предсједник Савјета Мјесне заједнице Поткозарје Милан Поповић.

Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић каже да је извориште Сигавац старо више од деценије и да се ова установа труди да обезбиједи воду читавом селу.

- Крак водовода прошао је кроз Поткозарје, али нису сва домаћинства добила градску воду. Становници у нижој висинској зони снабдијевају се са градског водовода, а кроз ту зону пролази и вода са Сигавца, па тако долазимо у ситуацију да неки користе два водовода, а неки не могу ниједан. То су проблеми које се ми трудимо да отклонимо. Мали је капацитет изворишта и оно не може задовољити све потребе - казао је Шарић.

Нагласио је да Центар нема средстава да ове године ријеши тај проблем.

Мањача

Плато Мањаче још има залиха воде, али се оне сваки дан смањују. По ријечима предсједника мјесних заједница Кмећани и Стричићи, становници појединих села већ сада почињу да се жале да ће ускоро нестати воде.

- Чим дође љето и топлије вријеме поједини извори и локве гдје се стока напаја пресуше, а становништво набавља воду за пиће тако што им довозе цистерне или купују флаширану - кажу у овим мјесним заједницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана