Станови топли а уштеда 18,8 милиона КМ

Весна Поповић
Станови топли а уштеда 18,8 милиона КМ

Бањалука - Рационалним пословањем градска "Топлана" је у претходне три године уштедјела 18,8 милиона КМ а до краја 2016. године та цифра требало би да износи 21 милион КМ. Топлотна енергија је током сезоне уредно испоручивана па су станови били топли.

Изјавио је то директор "Топлане" Мићо Миловановић, напоменувши да се већа економичност не може остварити у условима у којима ово предузеће тренутно ради.

- За минуле три године смањили смо за 15 одсто број запослених. Само у реконструкцију дистрибутивног система  уложили смо 13 милиона КМ властитих средстава а у изградњу двије периферне котловнице девет милиона КМ - рекао је Миловановић.

Према његовим ријечима у 2015. години уштеђено је 5,5 милиона КМ кроз смањење потрошње мазута, струје, воде...

- Приходи су били 23,5 а расходи око 28 милиона КМ. Резултат јесте негативан за око 4,5 милиона КМ али је минус много мањи него ранијих година - навео је Миловановић.

Казао је да су обавезе по кредитима 25,5 милиона КМ.

- Годишње трошимо шест милиона КМ за отплату  кредита и све враћамо на вријеме. Посљедњи кредит који је "Топлана" подигла а чији гарант град од 7,8 милиона КМ скоро сав је искоришћен за мазут - казао је Миловановић и додао да је од тог новца остало неискоришћено око 1,4 милиона КМ.

Истакао је да за овогодишњи ремонт планирано  минимално 2,5 милиона КМ а већина новца ће бити потрошена на реконструкцију котолова у кругу предузећа.

- Са мазутом као енергентом се не може опстати, много је повољнија дрвна сјечка. Приоритет у наредном периоду је инсталисање два нова котла укупне снаге 24 мегавата. Да би то реализовали требамо помоћ града. Процијенили смо да би њиховом изградњом годишње требало око 5.000 тона мазута док сада трошимо 20.000 тона - навео је Миловановић.

Сматра да није рјешење у поскупљењу цијене гријања већ да систем треба учини ефикаснијим.

- Трошимо два и по пута више енергента по квадаратном метру него Европа због енергетске неефикасности објеката које загријавамо али и нашег система. Знатно смо смањили губитке енергије на које можемо утицати. Данас су дневни губици топле воде у мрежи мањи него икада и то за 65 одсто - истакао је Миловановић.

Додао је да је текућа сезона гријања најбоља у постратном периоду и да то потврђује веома мали број рекламација.

- Квалитет наших услуга је видљив и по износу одобрених  умањења рачуна због лошијег квалитета гријања. Оне су у сезони  2011/12  износиле 765.471 КМ,  а  ове свега  12.436 КМ - казао је Миловановић.

Дужници

Мићо Миловановић је рекао да дугови потрошача износе око 30 милиона КМ а од тога 16 милиона КМ су дугови стари до једне године.

- Тренутно корисници буџета РС су "Топлани" дужни 3,2 милиона КМ, а града 571.000 КМ. Против стамбених потрошача поднијели смо укупно 33.000 тужби које су вриједне 15 милиона КМ, а против предузећа дужника 1.355 тужби које су тешке 3,7 милиона КМ - казао је Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана