Станивуковић: Биће размотрено да угоститељи у Бањалуци раде сат дуже

ГС
Станивуковић: Биће размотрено да угоститељи у Бањалуци раде сат дуже

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске размотриће могућност да радно вријеме угоститељским објектима у Бањалуци буде продужено за сат времена, рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Додао је да је затражио од директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића да буде размотрена ова одлука.

-Надамо се да улазимо у бољу фазу и стабилизацију ситуације. Разговарали смо и о процесу вакцинације. Проблем је што недостаје вакцина, а Бањалука је спремна да вакцинише више од 1.000 људи дневно. Такође, људи сумњају у неке вакцине, тако да се од заказаних 1.000 јави 75 људи дневно да се вакцинише. Позивам грађане да се вакцинишу да што прије побиједимо ово и вратимо се нормалном животу, а и како би медицински радници напокон одморили - навео је Станивуковић, преносе „Независне“.

Истакао је да ће град Бањалука у јуну имати капацитете да све амбуланте породичне медицине стави у примарну употребу како би биле 100 одсто на располагању свим пацијентима.

-Располажемо са 600.000 КМ за угоститеље и хотелијере и 600.000 за друге привредне гране, којима ће Бањалука помоћи да лакше превазиђу овај проблем са вирусом корона - казао је Станивуковић.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић истакла је да је епидемиолошка ситуација боља, али да је и даље неповољна.

-У протеклих 10 дана имали смо 369 лица позитивних на вирус корона у Бањалуци. Смањен је притисак на Дом здравља и ми користимо ово вријеме да распоредимо наше колеге на друге радне задатке. Очекујемо већи број вакцина у наредном периоду тако да ћемо капацитете преусмјерити на вакцинацију. Само на један дан имамо 4.200 позива грађана старијих од 65 година  да се пријаве за вакцинацију и не можемо стићи да их све прозовемо - рекла је Тодоровићева.

Зељковић је позвао грађане да се информишу о свим вакцинама у Институту или неким другим компетентним установама, а не да слушају заблуде.

- У наредних 10 дана Република Српска ће имати на располагању више од 100.000 вакцина, тако да позивамо грађане да препознају колики је значај вакцинације и да се распитају код својих породичних љекара која им вакцина највише одговара - додао је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана