“Стан на дан” у Бањалуци и до 200 марака

Јелена Танацковић
“Стан на дан” у Бањалуци и до 200 марака

БАЊАЛУКА - Празнична чаролија увелико је захватила Бањалуку, а бројни туристи из региона запосјели су скоро све смјештајне капацитете у граду па су закуподавци “стана на дан” подигли цијене, које се сада крећу и до невјероватних 200 КМ за ноћ.

Бројни власници “станова на дан” потврдили су за “Глас Српске” да у граду скоро да више нема слободног кревета, али и да су због огромне потражње цијене неколико пута више.

Очекивано, најскупљи је смјештај у центру града, Борику, Новој вароши, на Старчевици и Обилићеву, а цијене умногоме зависе од величине, уређености стана, као и других фактора.

Власник “стана на дан”, који није желио да му објавимо име, казао је за “Глас Српске” да је ова врста дјелатности исплатива само у децембру и јануару, због празника и прослава.

- У јеку пандемије људи се углавном окрећу смјештају - “стан на дан” зато што је ту јефтиније и потражња је сходно епидемији повећана. Углавном се свело на прославе које нам изгледа недостају па људи желе да надокнаде све оно чега су се одрекли током пандемије и закључавања - рекао је овај закуподавац.

Подсјетио је да се цијена изнајмљивања “стана на дан” у Бањалуци прије новогодишњих празника кретала од 40 до 60 КМ за ноћ.

Станодавци напомињу да цијену смјештаја диктира и квалитет понуде.

- Близина центра града, добра опремљеност стана, паркинг или гаража неки су од најчешћих захтјева, а сходно томе расте и цијена. Ове године цијене су много више па ноћење у “стану на дан” може коштати и до 200 КМ - рекао је овај Бањалучанин.

Други закуподавац испричао је да је већина ових станова резервисана већ крајем новембра или почетком децембра.

- Највише посјетилаца је из Словеније, али има их и из ФБиХ, Србије, Хрватске и других земаља у окружењу. Ко је планирао да новогодишње празнике дочека у граду, резервисао је на вријеме. Тако да не вјерујем да се може сада наћи нешто слободно, велика је потражња - рекао је овај Бањалучанин, који издаје два “стана на дан”.

Истог је мишљења и једна Бањалучанка која издаје неколико апартмана.

- Гости нам стижу из Словеније и звали су почетком децембра да би на вријеме резервисали смјештај. Веома смо задовољни потражњом, а дневно добијемо неколико позива када је ријеч о смјештају - казала је ова Бањалучанка.

Туристичка организација

Из Туристичке организације града казали су за” Глас Српске” да немају увид у тренутну потражњу за “становима на дан” у граду.

- Власници овог врста смјештаја немају услов да промет пријављују Туристичкој организацији Бањалуке те због тога немамо прави увид у издавање “стана на дан” - рекли су из Туристичке организације Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана