Стамбено збрињавање брже и ефикасније

Игор Пилиповић
Стамбено збрињавање брже и ефикасније

Бањалука - Социјалне категорије становништва, породице са четворо и више дјеце те они чији су објекти порушени или угрожени усљед елементарних непогода имаће могућност да своје стамбено питање ријеше кроз принцип социјалног становања, односно они ће моћи да добију у закуп станове у власништву града по нижим цијенама од тржишних.

То је дио нове  одлуке о становима у својини града која ће се наћи на идућој Скупштини града.

- До сада се овом проблематиком бавила комисија у Центру за социјални рад, а на основу ове одлуке град ће имати већи утицај у овом питању - рекао је начелник Одјељења за стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

У приједлогу нове одлуке појашњено је да одлуком о становима у својини града која је на снази овај вид стамбеног збрињавања није био прецизно регулисан па је било потребно уредити на који начин ће бити додјељивани станови из тог стамбеног фонда.

Категорије лица и критеријуми за давање у закуп станова, према документу који треба да буде усвојен, утврђиваће се сваким појединачним пројектом стамбеног збрињавања о чему одлуку доноси Скупштина града.

- Ранг-листу пријављених потенцијалних корисника утврђује првостепена комисија, коју именује градоначелник, а о приговорима на ранг-листу одлучује другостепена комисија, коју такође именује градоначелник - стоји у приједлогу одлуке о становима.

Додато је да ће висину закупнина у зависности од типа стамбене јединице, зоне становања и евентуално коришћења коефицијента погодности становања утврђивати Скупштина града на приједлог градоначелника.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић каже да је ова одлука позитивна и да је њен циљ побољшање социјалне категорије становања.

- Једина мала примједба је на то што се ти станови додјељују на неодређено вријеме, мислим да те елементе одлуке треба мало погледати и видјети зашто је такво рјешење - казао је Босанчић.

Додаје да вјерује да ће, упркос томе што град преузима већу одговорност и Центар за социјални рад бити укључен у комисију која ће бити формирана од стране градоначелника. Предсједник Удружења четири плус Јован Радовановић каже да је велики број породица са четворо и више дјеце којима треба стамбено збрињавање.

- Свакодневно нам се јављају они који траже помоћ. Надам се да ће нам овај приједлог помоћи да се проблеми ових породица рјешавају - рекао је  Радовановић.

Могућност субвенција

У приједлогу одлуке наведено је да постоји могућност да трошкови закупнине буду субвенционисани.

- Износ субвенције одређује се у зависности од висине прихода чланова заједничког домаћинства закупца, величине стамбене јединице и трошкова одржавања стамбене јединице и заједничких дијелова стамбеног објекта - пише у документу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана