Стабло липе пало на улицу у центру града

Весна Поповић
Стабло липе пало на улицу у центру града

Бањалука - Труло стабло липе пало је јуче у улици Краља Петра Првог Карађорђевића и привремено створило препреку на централној градској саобраћајници, која је изузетно фреквентна. На срећу, није било повријеђених, а ни оштећених аутомобила.

Радници за одржавање градског зеленила предузећа "Тамарис" брзо су дошли на лице мјеста и уклонили дрво. Међутим, код пролазника и возача оно је изазвало шок и невјерицу.

- Имамо у граду потенцијалне убице. Мало, мало па падне неко дрво. Право је чудо да се до сада никоме ништа није десило. Градске власти би требало да наложе прегледање стабала, па које је труло и старо да се уклони, а не да овако стрепимо када ће неко да настрада. Ничим изазвано дрво се стропоштало, а удар од земљу био је страховит - казао је један од очевидаца који није желио да му објавимо име.

Технички директор "Тамариса" Слађана Бумбић-Дамјановић рекла је да је на улицу пао дио липе. 

- У први мах када смо стигли на терен помислили смо да се ради о стаблу које се срушило на улицу, међутим ријеч је о заиста великом огранку који је највјероватније био сув - објаснила је Бумбић-Дамјановић.

Додала је да су екипе овог предузећа брзо реаговале пошто су радили у оближњем парку "Младен Стојановић".

- Од почетка године имали смо десетак интервенција на уклањању већих огранака и стабала која су се сломила - казала је Бумбић-Дамјановић.

Начелник Одјељења за комуналне, стамбене и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да стручна процјена стања стабала у градским дрворедима није урађена у посљедњих седам или осам година.

- За то би требало планирати посебну ставку у буџету, након чега бисмо путем тендера изабрали фирму која ће бити задужена за тај посао - рекао је Новаковић и додао да то у овом тренутку није могуће.

Истакао је да ово одјељење има стручну комисију која редовно обилази дрвореде и прати стање стабала.

- Тренутно прегледамо стабла како бисмо у јесењем орезивању могли уклонити што више сувих огранака. Наши службеници их не могу детаљно прегледати јер је за то потребна посебна апаратура. Тешко је утврдити каква је унутрашњост стабла када само можете да урадите визуелну инспекцију - казао је Новаковић.

Парк "Младен Стојановић"

Дио стабла платана дуг неколико метара крајем маја пао је недалеко од дјечјег игралишта у парку "Младен Стојановић".

Иако, на срећу, ни овај пут нико није повријеђен, овај парк је омиљено мјесто за шетњу и рекреацију Бањалучана свих генерација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана