Србачки Водовод коначно на здравим ногама

Дејан Јовичић
Србачки Водовод коначно на здравим ногама

Србац - Радници србачког "Водовода", захваљујући споразуму о репрограму дуговања према Пореској управи РС у износу од 345.000 КМ, након три године могу да овјере здравствене књижице.

Ово је само дио укупних дуговања "Водовода", која су закључно са 31. децембром прошле године достигла рекордан износ од 1,89 милиона КМ.

Директор "Водовода" Драго Јовичић (СНСД) вратио се на ову функцију након четири године, а ово предузеће је један од рекордера по смјени руководећих кадрова, јер је претходна власт од 2013. до 2016. године промијенила чак три директора, а дугови су у том периоду достигли милионске износе.

Јовичић каже да је нови менаџмент консолидовао стање у предузећу, па се тако од марта ове године редовно плаћају порези и доприноси, обавезе према радницима и репрограм за обавезе које су настале у претходним годинама.

- Уговор са Пореском управом смо склопили на период од 60 мјесеци, а у наведени износ су урачунате и камате. Склопљен је репрограм и са "Електрокрајином", а у току су преговори са "Водама Српске" и Институтом за јавно здравство, како би се репрограмирале обавезе из ранијег периода - истакао је Јовичић.

Додао је да је у првој половини ове године остварен приход од 743.334 КМ, што је за 12 одсто више у односу на исти период прошле године. У исто вријеме смањени су укупни трошкови, који су износили 713.360 КМ и то за седам одсто.

- Претходно руководство у 2016. години забиљежило је губитке у износу од 186.400 КМ, а укупне обавезе су порасле за чак 397.000 КМ. То је био један од разлога промјене руководеће структуре, па смо морали предузети одређене мјере како бисмо предузеће поставили на здраве ноге - каже Јовичић.

У протеклом периоду извршена је нова организација и систематизација радних мјеста, чиме је смањен број радника.

- Један од приоритета до краја године биће повећана наплата потраживања, због чега позивамо грађане који имају нагомилане дугове да дођу у предузеће како би потписали репрограм - истиче Јовичић.

Испорука воде

Драго Јовичић каже да нема проблема са снабдијевањем водом Српца, па чак ни током сушног периода овог љета.

- Недавно смо набавили веће количине резервних дијелова за примарни цјевовод Фи-500, са којим константно имамо проблеме, како бисмо превентивно дјеловали у случају пуцања цијеви - истакао је Јовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана