Спектакуларни наступи, сјајна и весела атмосфера обиљежили Бањалучки карневал

ГС
Foto: В. Шевчук

У сјајној атмосфери, уз пуно пјесме, плеса и смијеха велика карневалска поворка од Народног позоришта Републике Српске стигла је на Трг Kрајине, гдје је одржан и централни догађај другог Бањалучког карневала.

Бројни суграђани и гости могли су да уживају у љепоти и разноликости костима преко 30 карневалских група, али и у спектакуларном наступу плесачица бразилске самбе и бенда „Кубалканика“, уз перформанс „Mirror Crew“.

Овом јединственом догађају, у организацији Удружења грађана Центар за едукацију за рад са дјецом и омладином „МИС Бања Лука“ и Града Бања Лука, присуствовао је и градоначелник Драшко Станивуковић који је поручио да је Бања Лука увијек на мапи Европе и свијета шта год да ради, па је тако и са карневалом успјела да уђе у Европску асоцијацију карневалских градова.

-Имамо много гостију и пријатеља из цијелог региона, Европе и свијета. Бања Лука је весела, раздрагана, пуна гостију и једноставно сви уживају у костимама и прелијепој атмосфери. Ово је нешто што је ново, једна врста културе, али видим да наши суграђани то дочекују са радошћу – казао је градоначелник.

Идеја односно слоган јесте да је море за љето, планина за зиму, али да је прољеће дефинитивно створено за Бању Луку.

-Град дише пуним плућима и ево док траје Бањалучки карневал у граду се одржавају и Мото фест, Ћевап фест, дјечији сајам и синоћ Вече гусала, а дан прије обиљежили смо и славу града. Све то у ових неколико дана. То је нова и боља Бања Лука, коју желимо и једноставно некада се усудимо да прескочимо и неколико степеница како би наш град и наш народ ишао према напријед – поручио је градоначелник.

У име Европске асоцијације карневалских градова, генерални секретар Бранко Брумен казао је да је Бања Лука званично под покровитељством те асоцијације.

-Култура маски и маскирања је израз и културног идентита и духовности појединца и заједнице, тако да ми је драго да је Бања Лука ушла у Европску заједницу карневалских градова – казао је он.

Сунчица Лагуза из Удружења грађана Центар за едукацију за рад са дјецом и омладином „МИС Бања Лука“ захвалила је Граду и градоначелнику и на овогодишњој подршци односно заједничкој организацији Бањалучког карневала.

-Овај карневал је јако битан за туризам. Ове године имамо преко 30 група и биће лијепо и забавно свима без обзира на нешто лошије временске услове – казала је она.

Принцеза Kарневала Ања Бањац изразила је задовољство  учешћем на Бањалучком карневалу, те истакла да је велика част посматрати како овај карневал расте.

Наиме, недјеља, 28. мај резервисана је за најмлађе карневалисте који ће тога дана од 11.00 часова на Тргу Крајине уз пјесму и плес добро забавити и уједно показати своје креативне маске и костиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана