СНСД и радници оптужују за мобинг у Градској управи, Станивуковић негира

ГС
Foto: АТВ

БАЊАЛУКА - Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић изјавио је данас да се у Градској управи посљедњих пола године „тренира строгоћа“ и крше људска и радничка права те најавио да ће СНСД заштити све раднике и понудити им правну помоћ.

Према Топићевима ријечима, отпушено је 14 радника који су имали уговор на одређено вријеме, 25 радника је распоређено на друга радна мјеста, док је без конкурса новозапослено око 40 радника.

-Већина од поменутих 25 радника пребачено је на друга радна мјеста мимо закона и већина тих рјешења је већ завршила на суду - истакао је Топић, пренијела је Срна.

Топић је на конференцији за новинаре одборника скупштинске већине у Бањалуци рекао да ће Клуб одборника СНСД-а и градски одбор ове странке стати иза сваког радника чија су права угрожена одлукама градоначелника Драшка Станивуковића.

Он је поручио да радници Градске управе „нису пинг понг лоптице да се пребацују са једне позиције на другу због политичког реваншизма“.

-Добар дио тих радника нису чланови СНСД-а, већ само нису истомишљеници политике коју спроводи градоначелник. Међу њима су дјеца погинулих бораца и борци протеклог рата. У Градски одбор свакодневно долази све више радника Градске управе да нам пријављују мобинг. СНСД ће заштити све раднике и понудити им правну помоћ -нагласио је Топић.

Међу радницима који су премјештени на друго радно мјесто је Васо Јанковић који је са мјеста тржишног инспектора премјештен на мјесто стручног сарадника за сарадњу са инвеститорима у Пословној зони у Рамићима.

Јанковић је рекао да је учесник рата, да је са породицом током рата два пута избјегао, те да има 27 година радног стажа.

-Од 2006. године сам у Комуналној полицији града Бањалука, а 2019. године сам прешао у Одјељење за инспекцијске послове на мјесто тржишног инспектора. Све што ми се дешава је посљедица моје инспекцијске контроле у ресторану „Агапе“ у Тржном центру „Делта“ -рекао је Јанковић.

Он је објаснио да наредба да затвори „Агапе“ није била у складу са законом, те да је једина казна у складу за законом била казна од 1.000 КМ, са колико је власник и кажњен.

-Прије неколико дана сам добио информацију да је за мене већ урађено рјешење за друго радно мјесто без претходног образложења. Два пута сам јавно прозван да нисам добро радио свој посао, а одговорно тврдим да сам свој посао радио у складу са законом и никако другачије -  навео је Јанковић.

Новинарима се обратила и радница Драгана Мацан, супруга ратног војног инвалида прве категорије, која је са мјеста координатора за стамбено збрињавање породица погинулих бораца, без објашњења премјештена на радно мјесто самосталног стручног сарадника у Одјељењу за културу.

-Кад се радник премјешта на друго радно мора се водити рачуна о његовим дотадашњим стеченим правима, у смислу висине плате, коефицијента сложености послова. Овдје се не води рачуна о поштовању Закона о службеницима и намјештеницима -додала је Мацанова.

Она је додала да нема разлога за њено премјештање са једног радног мјеста на друго, осим, како је навела, тога што је рејонски представник СНСД-а у насељу Нова Варош и што је 20 година члан ове странке.

Градоначелник Драшко Станивуковић негирао је оптужбе устврдивши да су 90 одсто запослених у Градској управи чланови СНСД-а те да их већина обавља посао који је радила и у претходним администрацијама.

Станивуковић је нагласио да не влада никакав мобинг.

-Ако је од 800 запослених у Градској управи, двоје дошло и рекло да влада мобинг ја сам срећан. То значи да је велика већина запослених задовољна. Ми смо први увели срећне часове, дружења са одјељењима, а повећали смо и плате нашим хигијеничаркама - казао је Станивуковић.

Изјавио је да се нова градска администрација бори да редукује број запослених по стварним потребама, а не по партијским линијама.

- Кадa причамо о новим људима, примљен је само онај број људи који је потребан, а то је онолико људи колико је отишло из Градске управе након одласка претходног градоначелника - рекао је Станивуковић.

Станивуковић је истакао да није мобинг ако се од радника тражи да раде осам часова дневно нити ако се тражи да раде свој посао.

Реагујући на тврдње одборника скупштинске већине и незадовољних радника Станивуковић је рекао да је затекао велики број људи који су запослени у Градску управу у септембру и октобру прошле године на одређено, односно на три и шест мјесеци.

-Када су им истекли уговори, одређеним људима није продужен уговор на одређено. Они нису добили отказ него су им истекли уговори - рекао је Станивуковић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана