Служен парастос за 87 погинулих бораца студената и радника Универзитета Бањалука

Срна
Служен парастос за 87 погинулих бораца студената и радника Универзитета Бањалука

Бањалука - У Бањалуци су данас положени вијенци и служен парастос за 87 студената и радника Универзитета Бањалука, који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни војници Војске Републике Српске.

Вијенци су положени код спомен-плоче на платоу између Правног и Машинског факултета, у оквиру обиљежавања 42 године постојања Универзитета Бањалука.


Ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга подсјетио је да је прошло више од 20 година од када је 87 хероја уткало животе у темеље Републике Српске.

"Данас се поклањамо и приносимо вијенце онима којих се сјећамо сваки дан, а не само кад обиљежавамо годишњицу Универзитета у Бањалуци, управо зато што су они дали највише и што су нам оставили лекцију, не само студентима, већ свим запосленима на Универзитету, да су се одрекли онога чега могу највише како би Универзитет данас растао и развијао се и сваке године обиљежавао годишњицу више", рекао је Матаруга.

Он је навео да би садашње генерације, које уживају у слободи, захваљујући палим борцима, требало да знањем граде и чувају Републику Српску, буду бољи људи и искрене патриоте, јер, додао је, само тако се може показати да њихова жртва није била узалудна.

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран рекао је да је младост кроз Студентску бригаду Војске Републике Српске дала огроман допринос стварању Српске.

"Срећна је земља која у својим темељима има најхрабрије, а посебно је срећна земља која међу тим најхрабријима има и своју младост. За Републику Српску своје животе су дали студенти и професори, дала је младост и интелигенција у том смлислу наша је обавеза, данас њихових савременика, много већа него што би иначе била", рекао је Каран.

Он је рекао да је обавеза свих нас да градимо бољу и љепшу Републику Српску и да је учинимо добрим мјестом за живот.

Каран је рекао да данашње младе генерације у студентима који су уткали своје животе у темљеље Српске треба да нађу своје велике идеале.

Зора Вуковић која је изгубила сина јединца Бориса рекла је да је сваки помен на страдале студенте посебно тежак.

"Вољела бих да се погинули мање спомињу на којекаквим скупштинама, већ да се учини нешто конкретно, не само кад су избори, када се присјећају свих погинулих и спомињу их често тада. А како је нама, само ми то знамо", поручила је Вуковићева.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, делегације Владе Републике Српске, Борачке организације Српске, Борачке организације града Бањалука, представници и студенти бањалучког Универзитета, те чланови породица погинулих.

Универзитет у Бањалуци основан је 7. новембра 1975. године, водећа је високошколска образовна институција у Српској и данас има 17 факултета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана