Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке: Још санирамо штету од поплава

Игор Пилиповић
Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке: Још санирамо штету од поплава

Бањалука - И данас санирамо посљедице катастрофалних поплава, које су нас задесиле у мају и августу 2014. године.

Заједно са улагањима у инфраструктуру и хитне мјере, град је одмах након поплава директно уложио 4,5 милиона КМ како би побољшао стање на терену. Били смо једина локална заједница која је директно издвојила једнократне новчане помоћи нашим суграђанима у укупном износу од 1,5 милиона КМ.

 

Ово је изјавио градоначелник Слободан Гаврановић осврћући се на период непосредно послије катастрофалних поплава.

 - Осим помоћи у храни, води, хигијенским и санитарним средствима, која је дијељена током и одмах послије поплава, обезбијеђена је и једнократна новчана помоћ из буџета града, коју је добило је 1.077 лица, која су претрпјела штету у мајским поплавама и 45 лица која су претрпјела штету у августовским бујичним поплавама. За те намјене издвојено је 1.162.900 КМ - казао је Гаврановић.

Напоменуо је да је подијељено 2.200 платних картица из Фонда солидарности РС.

- За ученике и студенте из породица угрожених поплавом или клизиштем обезбијеђене су стипендије и они су ослобођени и трошкова уписа у школску 2014/2015. годину. Такође, поплављени су ослобођени плаћања пореза на непокретности у 2014. години, а самостални предузетници, који су подносили захтјеве за трајни и привремени престанак дјелатности, били су ослобођени плаћања градске административне таксе - нагласио је Гаврановић.

Према његовим ријечима, санирано је више десетина клизишта насталих током мајских и августовских поплава, а урађена је и привремена санација насипа у Чесми.

- У току је изградња новог моста преко ријеке Врбање у Чесми чија је вриједност 1.742.470 КМ. Такође, изграђена је и саобраћајница Вељка Млађеновића у коју је уложено 464.593 КМ. То је значајна саобраћајница, јер повезује дио града са десне обале Врбање и Врбаса са центром. Град је у сарадњи са УНДП-ом путем програма ЕУ за опоравак од поплава, санирао 100 стамбених објеката у Лазареву. Поред тих стамбених јединица, које су биле обухваћене фазом приоритетне санације, санирано је још 100 поплављених кућа - истакао је Гаврановић.

Још једном је нагласио да су клизишта представљала велики проблем, јер док су једна санирана, појављивала су се друга.

- У радове на ове три локације уложено је око 650.000 КМ. Једно од већих клизишта је санирано у улици Мањачких устаника. У улици Вељка Млађеновића подземне воде однијеле су пола саобраћајнице. Такође и у улици Здравка Дејановића забиљежено је неколико клизишта и до сада смо у њихову санацију уложили близу 200.000 КМ. Још бих напоменуо да је почетком године извршена санација клизишта у Билећкој и улицама Браће Милетић, Карађорђева и Уроша Дреновића, која су била предвиђена за санацију у 2015. години. У те радове уложено је 193.000 КМ - каже Гаврановић.  Напоменуо је да на ред треба да дође клизиште на локацији Крчмарице - Касарна.

- У току је јавна набавка и када буде изабран извођач, биће приступљено радовима - закључио је Гаврановић.

Трајно збрињавање

Слободан Гаврановић је нагласио да град планира рјешавање трајног стамбеног збрињавања шест породица чије су куће страдале у клизиштима.

- У току је стварање могућности за изградњу тих шест кућа на парцелама које би обезбиједио град будући да су потенцијални корисници из категорија социјално угроженог становништва, нагласио је градоначелник и додао да би то био заједнички пројекат града, Фонда солидарности РС и УНДП-а - рекао је Гаврановић.

Штета 75 милиона КМ

Градоначелник је истакао колики су ударац поплаве задале граду и колике су посљедице оставиле иза себе.

- Штета од катастрофалних поплава на подручју града била је огромна. Процијењена је на око 75 милиона КМ. Под водом и са оштећењима у мајским поплавама било је више од 2.200 домаћинстава и око 330 привредних субјеката у 25 мјесних заједница. Ова природна катаклизма зауставила је неке од започетих пројеката, али није их прекинула - казао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана