Сликар Драго Михић ствара и излаже у необичном атељеу на Бањ брду

Илијана Божић
Сликар Драго Михић ствара и излаже у необичном атељеу на Бањ брду

Бањалука - Уз цвркут птица и звуке класичне музике, окружен дрвећем, скривен од ужурбаности и вреве градског живота, сликар Драго Михић ствара и излаже дјела у ушушканом шумарку на путу између Трешњика и Бањ брда.

Суграђани у потрази за миром често “залутају” у овај атеље у природи, а, како Михић каже, од априла до октобра посјети га око 1.500 домаћих и страних туриста.

Михић је за “Глас Српске” испричао да људи овај простор користе као мјесто за одмор, али да би волио да његова галерија постане примјер и другим умјетницима и подстакне их да се окрену природи.

- Људи се држе града и његове лажне љепоте, а требало би да се окрену природи и правим вриједностима. Било би добро када би ми се придружили књижевници, музичари и други умјетници - рекао је Михић.

Према његовим ријечима, ка овом атељеу у љетним данима зна се формирати колона од фабрике “Беме” до споменика на Бањ брду, а викендом ту сврати више од 100 људи.

- Има иницијатива да ми град додијели контејнер у који бих могао да остављам слике, умјесто што их сваки дан пакујем и одвозим. То би ми много значило, јер се слике не би оштећивале - рекао је Михић.

Додао је да му је град пружио подршку омогућивши му расвјету те да му је Туристичка организација дозволила да на Бањ брду слика и излаже, али и да вози слике аутом. Књига утисака свједочи о одушевљењу посјетилаца овом умјетничком оазом. Шпанци, Нијемци, Французи, Данци, Холанђани, Турци и многи други исписали су ријечи, које бањалучком сликару дају вјетар у леђа.

“Креативна душа усред природе”, “Спој умјетности и природе, хармонија за сваку похвалу”, “Својом идејом враћате културу и умјетност људима”, само су неки од коментара у књизи утисака у овом необичном атељеу.

- Атеље на Бањ брду постоји десет година и за то вријеме израстао је у праву галерију са преко 50 експоната и скулптура. Када нисам ту, људи који долазе не праве штету, не остављају смеће, јер препознају праве вриједности - истакао је Михић.

Посебну драж атељеу даје тунел формиран од садница који знатижељне уводи у ову тајанствену, минијатурну галерију.

- Сваке године сам уређивао простор разним садницама и дрвећем које подсјећа на ликове из маште и инспирише ме. Планирам да тунел назовем по сликару Паји Јовановићу и да га уредим са још натписа - рекао је Михић.

Истакао је да на сликама најчешће представља градске мотиве, као што су Бан Милосављевић, Петар Кочић, некадашњи парк и препознатљиву фонтану. Удружење Рекреативна зона прије двије године донирало је клупе Бањ брду па је тако и Драго Михић добио своју клупу.

 

Награде

Драго Михић је одржао четири самосталне изложбе. Прва је била “Ноћници” 1982. године с темом опасност од нуклеарног оружја. Више пута је колективно излагао у бившој Југославији и иностранству.

Награђен је на Југословенској ликовној колонији 1988. у Заплању код Ниша. Добитник је прве награде и плакете Савеза Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана