Славље Тржнице уз вашарске обичаје и фијакере

Невена Бунић
Славље Тржнице уз вашарске обичаје и фијакере

Бањалука - Старим вашарским обичајима, игром, пјесмом и дефилеом фијакера и расних коња "Тржница" је јуче, на Духовски уторак, прославила традиционални, 19. по реду "Дан за хвала".

Славље је почело окупљањем најбољих грла из региона на простору кванташке пијаце. Послије изложбе коња, фијакери су се упутили ка тврђави Кастел, а најбољи су и награђени.  Грађани су имали прилику да се провозају запрегама, а за веселу атмосферу били су заслужни тамбураши и Културно-умјетничко друштво "Пискавица".

 - У знак захвалности нашим грађанима, посјетиоцима и свим пословним партнерима приредили смо право весеље на трећи дан славе "Тржнице", Духова. Покушали смо да оживимо обичаје духовских вашара, који су вијековима одржавани у близини тврђаве Кастел. Хтјели смо да прикажемо времена када се љепше и једноставније живјело. Можда можемо извући поуке из тог времена - казао је генерални директор "Тржнице" Немања Билановић.

Висока температура спријечила је неке од 30 пријављених фијакера да се покажу у најбољем свјетлу и продефилују градом. У такмичарском дијелу наступило је 12 фијакера. Један од учесника поворке, Слађан Кесић из Гламочана каже да редовно прати традиционалну манифестацију "Дан за хвала".

- У посљедњих пет година сам ту. Поворка је прилика да подижемо углед коња, а и због дружења и размјене искустава са колегама. Прошле године смо и награђивани - истакао је Кесић.

Туристичка организација града већ три године подржава овај догађај.

- Тржница је мјесто које сваки туриста обиђе и једно од главних обиљежја града. Коњи су сами по себи атракција, а у будућности планирамо да у туристичку понуду уврстимо и вожњу фијакером - рекао је директор Туристичке организације града Остоја Барашин.

За крај свечаности присутнима на Новој пијаци је служен кувани пасуљ, а уживали су и у фолклорном умијећу КУД-а "Пискавица".

Награде

Награда за најљепши фијакер припала је Драги Крунићу из Бањалуке који је у истој категорији побиједио и прошле године. Највише признање за традиционалну коњску запрегу припало је Зорану Бубаљу. Најбоље грло је коњ Адиса Шеховића, а награда за најбољег липицанера припала је власнику Михаду Иришкићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана