Слалом аутомобилима између рупа и улегнућа у улици Саве Љубоје на Старчевици

Ј. Перишић, В. Поповић
Слалом аутомобилима између рупа и улегнућа у улици Саве Љубоје на Старчевици

Бањалука - Рупе, улегнућа, неизнивелисани шахтови и искрпљен асфалт тјерају возаче да возе слалом у улици Саве Љубоје на Старчевици.

Владимир Којић, који живи у овој улици, каже да су оштећења на овој саобраћајници честа и да је асфалтни слој одавно зрео за замјену.

- Као да је пала атомска бомба. Боље изгледају неки макадамски путеви од наше улице. Крајње је вријеме да асфалт у нашој улици буде пресвучен или да бар буде урађена квалитетна санација оштећења. Ова улица је споредна, али је јако прометна и служи као паркинг великом броју аутомобила - рекао је Којић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Ђорђе Кнежевић потврдио је да су ова и многе друге споредне саобраћајнице у веома лошем стању.

- Саобраћајнице на Старчевици су катастрофалне, стичемо утисак да се крпе само главне улице. Поред улице Саве Љубоје у лошем стању су и улице Јована Јањчића и Огњена Прице, али и бројне друге. Познато је да на Старчевици има пуно становника, али и аутомобила, те би санације требало да буду чешће и темељније - рекао је Кнежевић.

Улица Саве Љубоје није усамљен примјер, у свим дијеловима града улице су након зиме остале пуне оштећења и рупа, које још чекају на санацију, а то су потврдили и у Градској управи.

В.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је у цијелом граду критично те да је тешко рећи које насеље има више проблема због ударних рупа.

- Тешко је издвојити гдје је горе. Послије зиме увијек има пуно ударних рупа, а посљедње кише су знатно погоршале ситуацију. Гдје процијенимо да ударне рупе угрожавају безбједност саобраћаја, ту се обавља санација. Тренутно је за тај посао задужено предузеће "Нискоградња" са преосталим средствима за одржавање саобраћајница из прошле године од 80.000 КМ - рекао је Сандић.

Казао је да су поправљена оштећења у једном дјелу Старчевице, али да је тешко рећи када ће тај посао бити завршен у том насељу.

- Уколико не буде падавина, данас би требало да буду саниране ударне рупе и оштећења на путу према Мотикама, јер је улица у толико лошем стању да је дошло до оштећења гума на аутобусу који саобраћа на редовној линији - казао је Сандић.

Додао је да за 2017. годину на располагању имају у различитим ставкама за одржавање градских саобраћајница 1,05 милиона КМ.

- Ове године би требало да буду потписани и нови уговори за одржавање саобраћајница, по неколико основа, као што је редовно те инвестиционо одржавање. У току је избор фирми које ће бити задужене за тај посао, али тешко је рећи када ће тај процес бити готов - навео је Сандић.

Дебељаци

У насељу Дебељаци у петак је пуштен у функцију дио пута који је био оштећен у поплавама, које су средином седмице биле захватиле поједине дијелове града.

- Бујица је однијела дио пропуста испод саобраћајнице, али и оштетила саму саобраћајницу, што је санирано претходних дана, па је саобраћај у потпуности нормализован - рекли су Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана