Сијеку стара и болесна стабла

Данијела Стоканић
Сијеку стара и болесна стабла

Бањалука - У парку "Младен Стојановић" почела је сјеча старог и болесног дрвећа које представља потенцијалну опасност за пролазнике, а грађани који посјећују парк кажу да посљедњих дана затичу остатке посјечених стабала.

Посјетиоци парка кажу да су прије пет-шест дана, на земљи у самом центру парка, примијетили четири посјечена трупла  бора, а која су ту расла посљедњих 75 година.

- Неколико дана касније на истом мјесту била су оборена и дебла двије липе. Народ около долази са тачкама и трпа комаде оборених стабала у колица, те их вози кућама - рекао је забринути посјетилац овог парка.

Сваки мјесец, каже он, у парку буде посјечено у просјеку пет стабала из разних разлога.

- Нико не објашњава зашто стабла нестају, а ниједно дрво није засађено на овом мјесту пет година уназад. Не сјећам се када је посљедњи пут било пошумљавање - пожалио се он.

Бојан Марковић, који редовно вјежба у парку "Младен Стојановић" рекао је да је примијетио да су стабла посјечена, те да му није јасно зашто једину зелену оазу у граду уништавају.

- Бојим се да и овај парк не претворе у бетон, као што су то учинили са парком "Петар Кочић", јер ово мјесто је срце и понос града - рекао је Марковић.

Из Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у Градској управи кажу да није ријеч ни о каквој илегалној сјечи дрвећа, него о уклањању дотрајалих стабала.

- Комисија за оцјену стабала које треба порушити сјечом на јавним површинама је утврдила да постоји пет потпуно сувих борова и по стабло липе и багрем у парку "Младен Стојановић". Стабла су представљала опасност по безбједност пролазника због чега су посјечена - казали су из Одјељења и додали да на већем броју стабала постоје суве гране.

Нагласили су да ће ови послови, чим то временски услови дозволе, бити настављени.

- Послови у парку су прекинути како возилима не би оштетили травњак, а од радова је остало да се посијече багрем и мање интервенције на 20 стабала, сјеча сувих грана на скупини багремова и на већем броју липа - додали су у Одјељењу.

Сјеча

У току прошле године укупно је посјечено десет сувих стабала у парковима "Младен Стојановић", "Петар Кочић" и Купусиште. Садња нових садница украсног дрвећа и грмља у парку "Младен Стојановић" и другим парковима ће се обавити у новембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана