Шеранића кућа чека обнову

Маја Станојевић
Шеранића кућа чека обнову

БАЊАЛУКА - Културни пејзаж Српске топлице, односно Бања у Горњем Шехеру проглашени су националним спомеником БиХ, а стари сјај требало би да добије и Шеранића кућа, најстарији објекат у граду из 1580. године.

- Национални споменик чине природно, градитељско и нематеријално насљеђе Српских топлица (Бање у Горњем Шехеру) - стоји у одлуци Комисије за очување националних споменика БиХ.

Градоначелник Игор Радојичић казао је за "Глас Српске" да је читава зона Српских топлица у процесу трансформације и градње.

- Град ради пројекат обнове Шеранића куће, објекта старе архитектуре у приватном власништву. Власници су изразили спремност да објекат буде рестауриран као споменик старе архитектуре - рекао је Радојичић и додао да је пројекат у изради, након чега ће бити тражен извор средстава.

Казао је да се у тој зони налази и Тулеков млин, који је у лошем стању, а за који је расписан јавни позив. Додао је да је највећи пројекат на том простору бања коју је купио Завод "Др Мирослав Зотовић".

- Завод има план проширења бањских капацитета. У изградњи је и нови мост на Врбасу, као повезница источног и западног транзита. У тој цјелини са два моста читав простор Српских топлица требало би да добије обрисе потпуно уређене рекреативне и бањске зоне те подручја старе архитектуре за град - каже Радојичић.

Из Завода "Др Мирослав Зотовић" казали су да проглашење бање националним спомеником представља прилику да читав простор буде унапријеђен те да се крене у уређење и осталих заштићених објеката.

- На простору националног споменика утврђене су мјере заштите и оне које за циљ имају да препознају слојевитост и специфичности природног, градитељског и нематеријалног насљеђа те очувају и истакну вриједности културног пејзажа - рекла је стручна сарадница за односе с јавношћу у заводу Сандра Којадиновић.

Навела је да се власништво над објектом не третира Законом о културним добрима нити одлуком о проглашењу националног споменика, али да обавезују власнике и кориснике да се брину о споменику по прописима.

- Предвиђено је да буду уклоњени сви објекти, као и накнадне интервенције на њима, које немају дозволу надлежног органа управе или нису урађене под стручним надзором. У све активности је укључен Завод за заштиту културно-историјског насљеђа Српске, који је давао смјернице, мишљења и сагласност на техничку документацију. Изглед реконструисаног објекта представља савремену интерпретацију интегрисану у окружење те омогућава историјску читљивост и слојевитост националног споменика - истакла је Којадиновићева.

Бање

Уз десну обалу Врбаса налазе се три бање са термалном водом на отвореном простору, које се користе као јавно купалиште, бања Диреклија у стијени уз обалу Врбаса, бања Шугавица и бања Илиџа - Краљичина Илиџа или Трокића врело, које је и простор природног станишта ендемске врсте биљке вилина влас. Ту је и Ебин хауз, кућа Мухарема Гушића са бањом Маслин хауз, кућа са бањом Бисере Шеранић, кућа Демировића са три термалне бање, Османчевића бања, Трокића кућа те Шеранића кућа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана