Шеранића кућа чека обнову

Маја Станојевић
Шеранића кућа чека обнову

БАЊАЛУКА - Културни пејзаж Српске топлице, односно Бања у Горњем Шехеру проглашени су националним спомеником БиХ, а стари сјај требало би да добије и Шеранића кућа, најстарији објекат у граду из 1580. године.

- Национални споменик чине природно, градитељско и нематеријално насљеђе Српских топлица (Бање у Горњем Шехеру) - стоји у одлуци Комисије за очување националних споменика БиХ.

Градоначелник Игор Радојичић казао је за "Глас Српске" да је читава зона Српских топлица у процесу трансформације и градње.

- Град ради пројекат обнове Шеранића куће, објекта старе архитектуре у приватном власништву. Власници су изразили спремност да објекат буде рестауриран као споменик старе архитектуре - рекао је Радојичић и додао да је пројекат у изради, након чега ће бити тражен извор средстава.

Казао је да се у тој зони налази и Тулеков млин, који је у лошем стању, а за који је расписан јавни позив. Додао је да је највећи пројекат на том простору бања коју је купио Завод "Др Мирослав Зотовић".

- Завод има план проширења бањских капацитета. У изградњи је и нови мост на Врбасу, као повезница источног и западног транзита. У тој цјелини са два моста читав простор Српских топлица требало би да добије обрисе потпуно уређене рекреативне и бањске зоне те подручја старе архитектуре за град - каже Радојичић.

Из Завода "Др Мирослав Зотовић" казали су да проглашење бање националним спомеником представља прилику да читав простор буде унапријеђен те да се крене у уређење и осталих заштићених објеката.

- На простору националног споменика утврђене су мјере заштите и оне које за циљ имају да препознају слојевитост и специфичности природног, градитељског и нематеријалног насљеђа те очувају и истакну вриједности културног пејзажа - рекла је стручна сарадница за односе с јавношћу у заводу Сандра Којадиновић.

Навела је да се власништво над објектом не третира Законом о културним добрима нити одлуком о проглашењу националног споменика, али да обавезују власнике и кориснике да се брину о споменику по прописима.

- Предвиђено је да буду уклоњени сви објекти, као и накнадне интервенције на њима, које немају дозволу надлежног органа управе или нису урађене под стручним надзором. У све активности је укључен Завод за заштиту културно-историјског насљеђа Српске, који је давао смјернице, мишљења и сагласност на техничку документацију. Изглед реконструисаног објекта представља савремену интерпретацију интегрисану у окружење те омогућава историјску читљивост и слојевитост националног споменика - истакла је Којадиновићева.

Бање

Уз десну обалу Врбаса налазе се три бање са термалном водом на отвореном простору, које се користе као јавно купалиште, бања Диреклија у стијени уз обалу Врбаса, бања Шугавица и бања Илиџа - Краљичина Илиџа или Трокића врело, које је и простор природног станишта ендемске врсте биљке вилина влас. Ту је и Ебин хауз, кућа Мухарема Гушића са бањом Маслин хауз, кућа са бањом Бисере Шеранић, кућа Демировића са три термалне бање, Османчевића бања, Трокића кућа те Шеранића кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана