Семафори за збрку

Мирослав Галић
Семафори за збрку

Бањалука - Свуда на земаљској кугли семафори регулишу саобраћај у раскрсницама само су код нас послије њих. Ето на западном транзиту су два таква примјера, наводно постављена због пјешака, и то послије раскрсница. Они ту не само да стварају гужву, већ доводе возаче до лудила!

Овим ријечима се редакцији "Гласа Српске" обратио возач који се представио само као Кнежевић истичући да често упада у гужве на раскрсници код "Космоса" када се укључује на западни транзит.

- То је страшно! Колоне аута су често на транзиту из правца Српских топлица према центру али и из "споредне" улице Радоја Домановића. Због семафора, укључење из те споредне улице дуго траје. Свакодневно губим и по 15 минута док изађем на транзит. Чекам да клона на главном путу прође или да се који од возача из те колоне смилује да пусти да скренемо десно. Мислим да ови саобраћајни стручњаци нису свјесни шта су направили - објаснио је Кнежевић.

И заиста је тако! Семафори који се налазе на раскрсници улица Радоја Домановића, Боланог Дојчина, Бранка Кошчице и Омладинске те на раскрсници улица Душка Кошчице, Анке Дракулић и Омладинске, постављени су практично послије раскрснице када се иде из Српских топлица ка центру. Аутомобили стоје усред раскрснице за вријеме црвеног свјетла.

Возачи се слажу да су важни за безбједност пјешака али да нису постављени на одговарајуће позиције и да праве збрку.

Проблематично је и то што семафор регулише кретање само дуж Омладинске улице, док их нема у улицама Радоја Домановића и Душка Кошчице већ је укључивање возила на главни пут регулисан знаковима.

- То је магистрални пут на који је укључивање незгодно због густог саобраћаја и без овог проблема са пјешачким семафором. Требало би га помјерити мало даље или потпуно семафоризовати раскрсницу - рекао је Бањалучанин Горан Гаврић.

У Одсјеку за саобраћај тврде да је све урађено у складу  са правилима струке и да је приликом изградње испоштована законска процедура.

- За постављене семафора постоји потпуна техничка документација, сагласности, грађевинске и употребне дозволе - рекао је начелник овог одјељења Славко Давидовић.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић се слаже с тим да су семафори постављени прописно.

- Возачи најчешће виде само своје проблеме, а занемарују проблеме других учесника у саобраћају. У случају да се ти семафори помјере изазвали бисмо проблеме друге врсте - рекао је Јаћимовић.

Трошкови

Семафоре на укључењима улица Радоја Домановића, Душка Кошчице и Симе Пандуревића на Омладинску, град је поставио 2011. године, а њихова изградња коштала је градски буџет за нешто мање од 75.000 КМ. Тротоари који су на тим мјестима изграђени коштали су град 17.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана