Села у мраку док не буду изабрани мајстори

Весна Поповић
Села у мраку док не буду изабрани мајстори

Бањалука - Постојећа јавна расвјета у појединим селима није одржавана дуже вријеме, због чега је Градска управа затрпана захтјевима за санацијом насталих кварова.

Потврдио је то в.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар и додао да је највише захтјева ове врсте дошло из мјесних заједница Љубачево, Карановац, Крупа на Врбасу, Драгочај и Мишин Хан.

- У току је преузимање надлежности над овим  пословима од Центра за развој пољопривреде и села. По завршетку тог процеса морамо изабрати фирму коју ће град ангажовати за одржавање расвјете на сеоском подручју. Сви захтјеви за поправку јавне расвјете су значајни и када та процедура прође, тражићемо од извођача радова да ангажује више екипа како би се отклонили недостаци и кварови у што краћем периоду - објаснио је Билчар, али није прецизирао када би поправке на терену могле почети.

Пошто је у току припрема нацрта ребаланса буџета града, Билчар је истакао да је ово одјељење од Одјељења за финансије затражило 150.000 КМ за одржавање расвјете на сеоском подручју.

- Поред поправки и одржавања постојеће расвјете, ове године на сеоском подручју планирана је изградња нове јавне расвјете на дијелу Бистрица - Мучаловићи и Славићка - Преради - казао је Билчар.

Предсједник Савјета МЗ Љубачево Раденко Вујасин рекао је да већ дуже вријеме расвјета у овој МЗ није одржавана, нити је улагано у изградњу нове.

- Редовно обавјештавамо надлежне да је потребно да што прије поправити кварове, али за сада се ништа није догодило што би промијенило ситуацију на терену. У мраку су дијелови расвјете код школе у Љубачеву, те према засеоцима Ераци, Главићи и Крчма - казао је Вујасин.

Напоменуо је да већ три године инсистирају на томе да је потребно изградити нову расвјету према засеоку Обрадовићи и етно-селу у овој мјесној заједници.

Надлежности

Скупштина града је на једном од засједања донијела одлуку о трансформацији Центра за развој и унапређење села у Центар за развој пољопривреде и села. Осим промјене назива, Центру је одузета надлежност над изградњом и одржавањем водовода у селима, која ће бити пребачена на предузеће "Водовод". Када је у питању јавна расвјета, она би у наредном периоду требало да буде пребачена у надлежност Одјељења за комуналне послове. Центар би убудуће требало да се бави само развојем пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана