Села сваки други дан остају без воде

Дaнијелa Стокaнић
Села сваки други дан остају без воде

Бањалука - Због тропских температура протеклих дана уведене су редукције у испоруци воде у више села, па ће тако сваки други дан без воде бити становници Первана Доњег, Копрене, Милошевића, Вучића и ниже зоне Павловца (Михајловићи, Ђурђевића пут, Нинковићи и Копањ), као и домаћинства у Шибовима и вишим зонама Павловца.

Ово је на јучерашњој конференцији за новинаре изјавио директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић.

Напомињући да су редукције на снази од уторка и да ће трајати док за то буде потребе, он је апеловао на становнике да рационално троше воду.

- Због све веће суше кориснике услуга водовода морамо да упознамо са тренутном ситуацијом, а Центар за село чини све да би овај проблем бо што лакше превазиђен - рекао је Шарић.

Он је подсјетио грађане да рационално троше воду и да је не користе за залијевање башта, прање аутомобила и пуњење базена.

- Због жега је повећана потрошња, а с друге стране смањен је доток воде у базене. Зато је неопходно повести више рачуна да се вода не би беспотребно трошила - изјавио је Шарић.

Он је изјавио да је сачињен посебан програм напајања сеоског подручја водом изградњом нових водовода.

- У посљедње четири године интезивно се граде велики водоводи регионалног карактера који ће се напајати са извора Гашића врело, Бањица и Црно врело, који својим капацитетима гарантују да ће се њиховом изградњом покрити око 90 одсто домаћинстава на сеоском подручју. Ови водоводи би требало да буду завршени до октобра - рекао је Шарић.

Додао је да ће постојећи локални водоводи бити интегрисани у поменуте системе, а сви потрошачи који се тренуто напајају на водоводу Суботици имаће довољно воде током године.

Шибови

Мјештанима Шибова и Павловца славине су биле суве четири дана, а воду су добили у уторак послије подне. Иако неће имати редовну испоруку воде, становници ових села су ипак задовољни, јер ће моћи да се прилагоде редукцијама и да на воду рачунају сваки други дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана