Састанак делегација града и Владе РС: Приоритет школа за Аду и Старчевицу

Весна Поповић
Састанак делегација града и Владе РС: Приоритет школа за Аду и Старчевицу

Бањалука - Један од приоритета Владе РС у наредном периоду биће могућност изградње школе на подручју између Старчевице и Аде.

Изјавила је то јуче премијерка РС Жељка Цвијановић након састанка делегације Владе РС и градоначелника Игора Радојичића у Градској управи.

Постоји потреба за још једном школом на овом подручју и рјешавање тог питања биће стављено у приорите Министарства просвјете и културе РС - казала је Цвијановићева.

Истакла је да је на састанку важна тема била и "Топлана".

- Упознати само са приједлогом пројекта финансијског и техничког реструктурисања "Топлане" које нуди Европска банка за обнову и развој. Сада остаје на граду да се опредијели хоће ли прихватити тај аранжман. Министарства ће бити на услузи граду и помоћи ће им у ономе шта треба  ако се град одлучи да уђе у тај пројекат - казала је Цвијановићева.

Додала је да се разговарало и о развоју путне мреже те о могућности отварања нових радних мјеста кроз формирање различитих пословних зона.

Игор Радојичић је рекао да је потребно изградити још једну школу на уписном подручју Старчевица и Ада.

- Град би припремио пројекат, већ постоје потенцијалне локације а пошто је основно образовање у надлежности Владе заједно бисмо разговарали о овом капиталном послу - казао је Радојичић.

Додао је да ће град средином децембра одлучити да ли ће ући у реструктурирање "Топлане" .

- Пошто се ради о кредитном аранжману ЕБРД-а према држави потребно је и значајно учешће Владе РС ако одлучимо ући у тај пројекат већ крајем децембра би се ишло у тендер за технички дио посла - навео је Радојичић.

Истакао је да ће за наставак реализације пројекта водоснабдијевања "Црно врело" Влада РС до краја године пребацити два милиона КМ која су и била планирана овогодишњим буџетом града.

- Разговарали смо о путној мрежи, о ономе што је у надлежности и града и Владе РС од кружних токова, пута од Бронзаног Мајдана према ФБиХ, моста у Чесми а и о проблему моста у Пријечанима. Имаћемо састанке о овом питању са свима који су укључени у овај пројекат. Мост у Пријечанима може бити у функцији само када добије потребна одобрења - казао је Радојичић.

У делегацији Владе РС били су  министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, министар здравља Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић те министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Споменик

Игор Радојичић изјавио да треба промијенити локацију и сам пројекат Централног спомен-обиљежија палим борцима. План је да споменик буде изграђен у парку између Тржнице и џамије Ферхадије.

- О томе ћу разговарати и са представницима борачких организација. Треба наћи другу локацију и промијенити пројекат који би био финансијски изводив у рационалном времену - казао је Радојичић

ПРОЈЕКТИ

- Два милиона КМ за пројекат водоснабдијевања "Црно врело"

 слика : вода

- Наредних дана  рјешавање проблема  моста у Пријечанима

Слика: мост Пријечани

- Ускоро одлука о реструктурирању "Топлане"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана