Санирано клизиште у Љубачњву, мјештани чекају друштвени дом

Невена Бунић
Санирано клизиште у Љубачњву, мјештани чекају друштвени дом

Мјештани Љубачева су одахнули послије санације клизишта на регионалном путу Љубачево - Карановац, које је годинама правило проблеме учесницима у саобраћају, а надају се да ће им бити обновљен и друштвени дом.

Поменутом саобраћајницом дневно прође велики број возила, јер је то и најближа комуникација од Бањалуке до Сарајева.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Љубачево Раденко Вујасин каже да је све другачије од када је пут поправљен.

- Мислим да је санација квалитетно урађена, али вријеме ће показати да ли је стварно тако. За сада не морамо страховати када пролазимо путем. Раније није било пријатно возити се оронулим коловозом. Имамо обећање Градске управе да ће Друштвени дом ускоро бити обновљен. То би допринијело оживљавању друштвених активности у нашој мјесној заједници. Сву документацију смо послали у Градску управу - казао је Вујасин.

Мјештанин Милош Тодоровић рекао је да је санацијом клизишта са мјештана скинут велики терет.

- Свима нама овај пут је жила куцавица. Због одрона сам њиме са стрепњом пролазила. Годинама је пропадао па је и друга саобраћајна трака била под знаком питања за пролаз. Право је чудо што до сада није било неке веће несреће. Сада је све другачије. Још када бисмо добили друштвени дом, то би нам много значило за развој друштвеног живота и останак младих на селу - рекао је Тодоровић.

Поплаве из 2014. године покренуле су земљиште на овој дионици па се саобраћај одвијао само једном траком. Поправка је почела у јесен прошле године.

- Урађене су потпорне конструкције па је пут доведен у функцију за безбједан пролаз возила. Укупна вриједност санације је 135.000 КМ. Поправка другог одрона на овом путу планирано је да буде завршена до краја године од новца Свјетске банке - казала је сарадник за односе с јавношћу у ЈП "Путеви РС" Наталија Кострешевић.

Додала је да је нестабилно вријеме утицало на динамику радова.

- Прољеће је заиста било непредвидиво. Снијег у априлу је највише одужио крај поправке. Прије тога било је потребно да буде урађена пројектна документација и испитивање терена, јер без тога санација не би била квалитетно урађена - казала је Кострешевићева.

Асфалтирање Понирске улице

Уколико временски услови дозволе, данас ће бити асфалтирано 350 метара Понирске улице у Дебељацима.

Потврдио је ово в. д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, који је јуче обишао радилиште.

- Предвиђено је и асфалтирање огранка улице Тешана Подруговића, а већ је завршен дио улице Арчибалда Рајса - рекао је Сандић и напоменуо да је из буџета за модернизацију градских макадамских саобраћајница предвиђено 250.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана