Само уз дозволу ТОБЛ-а аутом на Бањ брдо

Мирослав Галић
Само уз дозволу ТОБЛ-а аутом на Бањ брдо

Бањалука - Одлазак аутом на Бањ брдо је могућ и послије укидања рампе само уз дозволу Туристичке организације града. Сви они који покушају да оду без овог "папира" на познато излетиште, кршиће саобраћајне прописе за чију је контролу задужена саобраћајна полиција.

Начелник Одјељења за стамбене, комуналне и послове саобраћаја Зоран Новаковић истакао је да и након уклањања рампе режим саобраћаја на том дијелу пута остаје исти.

- На том мјесту постоји саобраћајна сигнализација која се мора поштовати. Контрола забране кретања је у надлежности саобраћајне полиције. Они који буду имали дозволу ТОБЛ-а неће кршити прописе - рекао је Новаковић.

Градоначелник Слободан Гаврановић најавио је да ће рампа на путу за Бањ брдо бити уклоњена, али да неће бити промијењен режим саобраћаја који дозвољава дјелимичан пролаз возила до споменика палим Крајишницима у Народноослободилачкој борби. По одлуци која регулише саобраћај, забрањен је пролаз моторним возилима у оба смјера на Путу Бањалучког одреда.

Овом забраном нису обухваћена возила станара, власника земљишта, запослених у објектима на Бањ брду, Туристичке организације града, возила којима се врши организован превоз туриста те аутомобила која имају дозволу ТОБЛ-а.

У ТОБЛ-у су потврдили да су они задужени за издавање ових дозвола, које су бесплатне те сваки грађанин може да их затражи.

- Да би грађанин добио дозволу, потребно је да нама поднесе захтјев у ком наводи разлог због којег жели да се возилом креће изнад садашње рампе, да достави личне и податке о броју и регистарским ознакама возила, те да потпише изјаву - рекли су у ТОБЛ-у.

Они су додали да им се често обраћају грађани који имају старе и непокретне рођаке или малу дјецу јер не могу да се крећу пјешке до споменика или Трешњика, али да не постоје посебни услови да би се дозвола тражила.

- Не можемо да забранимо групи од, рецимо, десет младих да аутомобилом оду на Трешњик да роштиљају, већ на овај начин, кроз евиденцију посјетилаца који долазе возилима, уколико се деси неки инцидент који укључује та возила, ми можемо доставити податке надлежним службама - рекли су у ТОБЛ-у.

Становник Бањалуке Пеђа Топић рекао је да му је недавно била потребна дозвола, коју је уредно добио.

- Стриц који је у позним годинама и који је дошао из Швајцарске изразио је жељу да оде до споменика на Бањ брду послије неколико деценија. У Градској управи су рекли да се обратим ТОБЛ-у за дозволу, коју сам добио. Испунио сам стрицу жељу - рекао је Топић.

Разлози

Образлажући разлоге за уклањање постојеће рампе, градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да она представља непотребан трошак за буџет града.

- Годишње за плаћање чувара трошимо око 200.000 КМ, а за то нема потребе - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана