Сајам запошљавања и предузетништва: Промјеном звања желе брже до посла

Сања Амиџић
Сајам запошљавања и предузетништва: Промјеном звања желе брже до посла

Бањалука - Како не би били само још једно име на листи незапослених, бројни посјетиоци сајма запошљавања и предузетништва "Представи се, постани видљив", који је јуче одржан у дворани "Обилићево", осим потраге за радним мјестом, показали су заинтересованост за промјену занимања.

Са том намјером на овај догађај је дошао и економски техничар Никола Ђукић, који жели да се преквалификује и постане менаџер.

- Схватио сам да се са овим позивом не могу брзо запослити. Због тога сам одлучио да се преквалификујем за други смјер како бих што прије пронашао посао, али и радио оно што ми се више свиђа - казао је Ђукић.

Душка Рожића, који је прије три мјесеца дипломирао на Машинском факултету у Бањалуци, смјер енергетику, занимало је шта нуде послодавци из његове области.

- Попунио сам више упитника код различитих послодаваца. Већина ових фирми има потребу за радницима из машинске струке, па се надам да ће ме неко од њих позвати на разговор и понудити посао - казао је Рожић.

На сајму се јуче представило око 50 послодаваца из различитих области, који су посјетиоцима понудили више од 300 радних мјеста. Колико је сајам запошљавања значајан најбоље показује примјер представнице фирме "Крајина клас" Жељане Чепркало, која је лани на овом сајму добила посао.

- Ово је одлична прилика за запошљавање посебно младих, јер сам и ја на такав начин дошла до посла којим сам презадовољна - казала је Чепркало.

Сајам запошљавања и предузетништва организовали су Градска развојна агенција и град Бањалука. Директор ове агенције Марио Милановић рекао је да је, осим понуда за запошљавање младих, ту и посебна могућност за старије који желе да промијене струку и тако дођу до посла.

- Осим тога, сајам је одлична прилика за представљање предузетничких идеја и добијање информације на који начин је могуће покренути сопствени бизнис - казао је Милановић и додао да на овом сајму у односу на ранији период осим предузетника учествују банке и образовне институције.

Према његовим ријечима, овакви сајмови убудуће ће бити организовани два пута годишње, и то у прољеће и јесен.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да представници града размишљају да Бањалука постане регионални центар, гдје ће се људи преквалификацијом и доквалификацијом оспособљавати на нове послове.

- Интензивно разговарамо о питању овог пројекта, јер смо у контакту са домаћим и страним привредницима увидјели да је недовољан број кадрова један од проблема са којим се сусрећемо - казао је Талић.

Области из којих су се представили привредници

метал,

дрво,

прехрана,

грађевинарство,

текстил,

обућа,

кожа и

информационе технологије

На сајму и штандови представника

агенција за запошљавање,

образовних институција,

установа за преквалификацију

банкарског сектора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана