Садња нових стабала у октобру и новембру

И. П.
Садња нових стабала у октобру и новембру

Бањалука - За саднице у дрворедима, парковима и насељима на подручју града програмом заједничке комуналне потрошње у овој години биће издвојено 17.000 КМ, а садња је планирана за октобар и новембар.

Рекли су то у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, додавши да је такође планирано уређење зелених површина, односно паркова, алеја,  бетонских саксија...

- За ове сврхе утрошићемо 10.000 КМ. Поред уљепшавања града, циљ нам је смањење аерозагађења и буке - казали су у поменутом одјељењу.

Додају да ће садњом младица бити обновљени постојећи дрвореди и зеленило.

- Биће засађени липа, кестен, платан, планински јавор, јасен, гинко, црвенолисна шљива, а од четинара борови и смрче - рекли су у Одјељењу.

Прошле године засађено је 500 садница четинарског и листопадног дрвећа. Највише су сађени липа, кестен и гинко, а вршена је и попуна постојећих дрвореда, као и зеленила.

- Најчешћи узроци уништавања садница су оштећења од аутомобила - саобраћајних несрећа, несавјесно ломљење садница, лоша структура земљишта које је наручено градњом, заслањено земљиште, загађења - казали су у Одјељењу за комуналне, стамбене и послове саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана