Са Сејшела стизали гласови за грб Бањалуке

Весна Поповић
Са Сејшела стизали гласови за грб Бањалуке

Бањалука - Када су са Сејшела и из других дијелова свијета почели да стижу гласови на питање: "Да ли вам се допада идејно рјешење новог грба града", посумњало се да је ријеч о хаковању, па је анкета која је спровођена на интернет страници Скупштине града затворена.

У Стручној службе градског парламента рекли су да је у БиХ гласало 457 грађана, а из осталих земаља је регистровано чак 877 гласова.

- Администратори су одлучили да затворе анкету због изненадног и неуобичајено великог прилива гласова са сервера из Француске, Холандије, Румуније, САД, Велике Британије, Молдавије и чак са егзотичних Сејшела. Питање је на страницу постављено 2. маја с циљем да се добије мишљење о идејном рјешењу новог грба града. Ранијим планом је било предвиђено да буде доступна све док се не упути званичан приједлог за изглед грба града у скупштинску процедуру - рекли су у овој служби.

Објаснили су да су из Бањалуке стигла 342 гласа и да је од тог броја 69 рекло "одличан је", 78 "добар је", 61 "може бити бољи" и 134 "не свиђа ми се".

Директор Агенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић казао је да се не ради о класичном хакерском нападу.

- Ријеч је о покретању софтверских програма којим се утиче на исход гласања о одређеној теми. Неконтролисано се повећа броја гласова с циљем побољшавања резултата неке од понуђених опција. То се често дешава на интернет анкетама, зато бих их оцијенио као непоуздане - нагласио је Рајчевић.

Казао је да постоје механизми заштите од овакве врсте софтвера, али да не постоји потпуна заштита.

- Све зависи од тога какве су техничке могућности странице, али могу, на примјер, ограничити број гласања по ИП адреси или одређеној сесији - рекао је Рајчевић.

У Градској управи су казали да би коначан приједлог изгледа грба града требало да се нађе на једном од скупштинских засједања у јуну или јулу.

- На јавну расправу, која је трајала 21 дан и која је затворена  10. маја, стигле су четири писмене примједбе на предложено рјешење - навели су у Градској управи.

Објаснили су да је у њима, између осталог, наведено да је предложени грб града сличан грбу Београда и да би требало да се разликује од њега.

- Сугерисано је да лист кестена заузме централно и доминантно мјесто на грбу Бањалуке. Једно од мишљења је да на великом грбу треба да се нађе јазавац, али и да се размотри изглед штита - казали су у Градској управи.

Расправа

У Градској управи истичу да су грађани мишљења и коментаре о новом грбу града, осим у писаној форми, дали и на јавној расправи у Банском двору 24. априла.

- Било је приједлога да се на грбу не нађе само врх дајака, већ цијели чамац, да се ријека прикаже зеленом бојом, да се користи круна Котроманића, да се умјесто листа кестена прикаже платан или липа и друго - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана