С почетком сезоне гријања опада квалитет ваздуха: Индивидуална ложишта највећи загађивачи

Александра Тодоровић
С почетком сезоне гријања опада квалитет ваздуха: Индивидуална ложишта највећи загађивачи

БАЊАЛУКА - Квалитет ваздуха у граду је најбољи у љетњим мјесецима када је у првој класи, али са доласком јесени и хладних дана усљед почетка гријне сезоне постаје лошијег квалитета те често буде и у трећој категорији.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Одјељења за комуналне послове и додали да су најчешћи узроци загађења индивидуална ложишта, односно енергенти који се у њима сагоријевају. Како истичу, сезона гријања повећава емисију лебдећих честица ПМ10 и ПМ2,5.

- У Бањалуци нема већих индустријских постројења, тако да не постоји значајно загађење узроковано тим извором. Могу се појавити тачкасти извори загађења из мини-котловница, односно штетне материје које се ложењем испуштају кроз димњаке или цијеви - појаснили су из Одјељења.

Истакли су да зими, усљед лоших климатских параметара, може доћи до прекорачења вриједности и тада опада квалитет ваздуха.

- Висок ваздушни притисак, слаб вјетар, велике осцилације у температури, од -5 до +22 степени Целзијуса, у комбинацији са загађењем ваздуха из индивидуалних ложишта, могу бити потенцијални узроци пада квалитета ваздуха у граду - појаснили су из Одјељења.

Додали су да ће, уколико се то деси, грађани бити информисани путем сајта Градске управе.

Нагласили су да је и саобраћај један од загађивача, али да аутомобилски издувни гасови не представљају најдоминантнији вид загађења ваздуха.

- У љетним мјесецима, упркос великим гужвама у саобраћају, квалитет ваздуха остаје у првој категорији - истакли су из Одјељења.

Казали су да је град одавно препознао проблем погоршања квалитета ваздуха у зимским мјесецима те да су предузели низ мјера.

- Неки од начина како се може побољшати квалитет ваздуха и подићи свијест грађана о значају очувања животне средине су доношење планова о квалитету ваздуха и акционог плана у случају прекорачења граничних вриједности квалитета, едукација путем промотивних спотова о избору најбољег енергента и садња дрвореда - казали су из Одјељења.

Мјере

Из Одјељења за комуналне послове казали су да још није било алармантних ситуација у којима би се посезало за драстичним мјерама.

- Ако дође до тога суграђани ће бити на вријеме информисани, а предложићемо инструкције како да се у таквим ситуацијама понашају - кажу из Одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана