Руска делегација уручила епископу бањалучком икону светог Александра Невског

Срна
Руска делегација уручила епископу бањалучком икону светог Александра Невског

БЕОГРАДА - Делегација из Русије уручила је Његовом преосвештенству епископу бањалучком Јефрему икону светог Александра Невског, у име руске федералне агенције „Россотрудничество“.

У руској делегацији били су иконописац Ана Иљина, јеромонах Игнатиј Шестаков и представници Руског дома у Београду.

Владика Јефрем је јуче у епископској резиденцији у Бањалуци срдачно захвалио за предиван поклон и истакао је да је кнез Александар Невски велики благослов за српски народ.

Епископ је испричао и о личном искуству у молитвеном општењу са руским свецима, те благословио све који су радили на икони и запослене „Россотрудничества“ за њихову бригу о српском народу и Српској православној цркви, наводи се на интернет страници Руског дома.

Икона је освештана у Сретењском манастиру у Москви, а поклон је руско-српском храму у изградњи у Бањалуци, посвећеном руском цару Николају Другом Романову.

Ову икону осликала је Ана Иљина, која каже да је њено дјело израђено у стилу 12. вијека и школе из времена у којем је живио Александар Невски.

-Као прототип сам узела цркву у старој ладоги, која је била породични храм кнезове породице. Док сам стварала ову икону, мислила сам на српску земљу. На икони сам нагласила руку са мачем како би тај мач бранио вашу земљу - рекла је Иљина.

Свети Александр Невски има огроман значају у историји Русије и православља. Овај светитељ слави се и на Балкану, гдје ужива велико поштовање.

О томе свједоче и бројни храмови названи по Александру Невском, укључујући и цркву у Београду, као и храм који су у Угљевику 1996. године подигли руски припадници СФОР-а.

У Бањалуци се у насељу Алеја центар гради српско-руски културни центар и петокуполни храм у руском стилу на површини од 6.500 метара квадратних.

Темеље су 17. септембра 2018. године освештали епископ бањалучки Јефрем, викар московског патријарха архиепископ јегоревски Матеј, владика сремски Василије и умировљени владика зворничко-тузлански Василије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана