Роде у Бањалуку чешће доносе дјечаке

Невена Бунић
Роде у Бањалуку чешће доносе дјечаке

Бањалука - Да у Бањалуку све чешће слијећу роде, показују подаци Универзитетског клиничког центра РС према којима су за девет мјесеци ове године у граду рођене 2.454 бебе, међу којима је више дјечака.

- До краја септембра ове године рођено је 1.275 дјечака и 1.179 дјевојчица. И лани је био неравномјеран однос међу половима, када су на свијет дошла 1.664 дјечака и 1.523 дјевојчице - рекли су у Служби за односе с јавношћу УКЦ-а.

У Одјељењу за општу управу кажу да је број рођених већи од броја умрлих.

До средине септембра у матичну књигу рођених уписано је 2.211 беба, а евидентирано је 1.698 случајева смрти.

- У матичну књигу рођених лани је уписано 3.268 новорођенчади, а умрло је 2.481 лице - рекла је шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања Диана Џаја-Јокић.

Позитиван природни прираштај већ је годинама присутан у граду на Врбасу, а демограф Стево Пашалић каже да је разлог великог броја рођених беба позитиван миграциони салдо.

- У Бањалуку се најчешће досељавају становници из околних општина, па и оних удаљенијих. Углавном су то млађи људи који се одлучују да овдје заснивају породице. То се негативно одражава на друге општине, јер у њима практично остаје "старо" становништво - казао је Пашалић.

Додао је да се у Бањалуци порађају труднице из сусједних општина и градова.

- Просјечна старост породиља износи 27 година и полако се ближимо бројки од 29 година, колико износи просјечна старост мајки првороткиња у градовима Европске уније - каже Пашалић.

У Удружењу са четворо и више дјеце "Четири плус" кажу да би надлежни требало да обезбиједе боље услове за породице које би жељеле да имају више дјеце.

- У граду је регистровано више од 600 вишечланих породица. Требало би и остале стимулисати да имају више дјеце, па би се тако повећао наталитет у граду - рекао је предсједник овог удружења Јован Радовановић.

Порођаји

Максималан број порођаја у једном дану у болници на Паприковцу износио је 19 и то се десило 15. јануара, док је минималан број био 10. септембра када се родила једна дјевојчица.

- Најтеже новорођенче било је тешко 5.450 грама, а најлакше 550 грама и оба су били дјечаци - наводе у Универзитетском клиничком центру РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана