Рекордно интересовање за упис градских обвезница

Весна Поповић
Рекордно интересовање за упис градских обвезница

Бањалука - Град је успјешно окончао емисију обвезница у износу од 6,2 милиона марака, којим ће бити финансирано пет великих инфраструктурних пројеката, међу којима је и градња Зеленог моста.

Према информацијама из Градске управе интересовање инвеститора је било рекордно, па је тражња износила чак 25 милиона КМ што је четири пута више у односу на понуду.

- Према информацијама из Бањалучке берзе, због рекордне заинтересованости инвеститора, каматна стопа на седмогодишње обвезнице на аукцији, која је одржана у понедјељак, оборена је на 3,39 одсто, што је за 1,29 одсто ниже у односу на иницијалну каматну стопу - рекли су у Градској управи.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је ово први пут да је једна локална заједница у РС у поступку емисије обвезница имала тако велику тражњу.

- Оваква понуда је, довела до тога да је остварена најнижа каматна стопа икад забиљежена на Бањалучкој берзи у случају емитовања обвезница локалних заједница. Интересовање инвеститора за градске обвезнице показало да финансијске институције имају велики степен повјерења у стабилност финансија града - нагласио је Радојичић.

Истакао је да су обезбијеђени изузетно повољни финансијски услови за реализацију пет капиталних пројеката који су од велике важности за грађане.

- С обзиром на појачане гужве у саобраћају посљедњих дана, лако је видјети колико је, на примјер, важно да се изгради нови мост на Врбасу и споји источни транзит. Осим тога, тим средствима биће доведена вода до бројних домаћинстава у оквиру пројекта "Црно врело" -  рекао је Радојичић.

Навео је да ће спортисти добити још једно мјесто за тренирање на локацији некадашњег шопинг центра.

- Биће изграђено 1,2 километра пута за Мотике, те настављен пројекат градње источног транзита - казао је Радојичић.

пројекат       процијењена вриједност радова   (у милионима марака)

- Изградња новог Зеленог моста. - 2,4 

- Обнова пута према Мотикама - 1,5 

- Наставак градње источног транзита  - 1

- Изградња спортске дворане - 1,02  

- Наставак пројекта "Црно врело" - 1 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана