Рекордан број путника на бањалучком Aеродрому, примарни циљ 500.000

ГС
Рекордан број путника на бањалучком Aеродрому, примарни циљ 500.000

Директор бањалучког Аеродрома Милан Рачић изјавио је да је протекла година била рекордна са 343.009 путника, а забиљежени су и рекордни мјесеци у љетном реду летења.

 - Током љетних мјесеци забиљежено је око 50.000 путника који су путовали са нашег аеродрома, што су, свакако, импозантне бројке. За ову годину циљ нам је више од 420.000 путника - рекао је Рачић за Срну.

Према његовим ријечима, примарни циљ у првој фази развоја Аеродрома Бањалука јесте 500.000 путника.

ПОСТОЈИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА НАПРЕДОВАЊЕ

Рачић сматра да постоји потенцијал за напредовање у наредном периоду, као и да ће се користити свака прилика за раст броја путника.

Он је додао да је потенцијал за раст веома добар и када се посматра капацитет тржишта.

- Треба да се ради и да се покуша увести што више дестинација, као и договорити сарадњу са већим бројем авио-компанија које би летјеле из Бањалуке - нагласио је Рачић.

УВЕДЕНИ ДОДАТНИ ЛЕТОВИ СА ПОЈЕДИНИМ КОМПАНИЈАМА

Говорећи о летовима у 2023. години, Рачић је рекао да су већ видна повећања линија са авио-компанијом "Рајанер".

- На линији за Мемингем већ од прве седмице априла, умјесто два пута, летиће се шест пута седмично сваким даном, осим суботе. На линији за Беч, такође, имамо летове три пута седмично - навео је Рачић.

Када је ријеч о даљим дестинацијама, он је истакао да су са партнерским туристичким агенцијама договорени чартер летови до Туниса и Грчке.

- Линија за Тунис креће у шестом мјесецу и то је нешто ново, као и линија за Грчку - Атина. Такође, два пута седмично линије за Турску. Имаћемо линије за Египат једном седмично у априлу, а у шестом мјесецу имамо и други полазак - рекао је Рачић.

Он је подсјетио и да је задржана линија летења до Тивата у Црној Гори, са којом су грађани, како је рекао, задовољни.

ИНФЛАЦИЈА УТИЧЕ НА ЦИЈЕНЕ ГОРИВА И СНАБДИЈЕВАЊЕ

Рачић је рекао да инфлација и дешавања у свијету која се односе на руско-украјинску кризу утичу на цијене горива и снабдијевање.

- Ненормалан је раст цијене горива на свјетском тржишту или га је веома тешко набавити. Али, људи ће и даље путовати и надамо се да ће се цијене у наредном периоду стабилизовати - каже Рачић.

Он је појаснио да је вријеме путовања авионом у односу на остале видове саобраћаја значајно краће, што много значи свим путницима који се управо због тога одлучују да лете авионом.

КАНДИДОВАН ПРОЈЕКАТ ПРОШИРЕЊА ЗГРАДЕ ПУТНИЧКОГ ТЕРМИНАЛА

Рачић је навео да је Влади Републике Српске кандидован пројекат за проширење зграде путничког терминала, те да ће се током ове године видјети да ли постоји могућност да се Аеродрому помогне у проширењу инфраструктуре.

Он је рекао да је у овом моменту проширење најпотребније због привлачења нових авио-компанија и стварања услова за летове до нових дестинација.

- Постојећи капацитет није задовољавајући и није достатан за једно комфорно и нормално функционисање - поручио је Рачић.

Он је додао да се улажу максимални напори како би се одређене операције када је ријеч о данима летова премјестиле.

- Ми смо покушали и успјели максимално са авио-компанијама да премјестимо одређене операције, односно, да се не лети само петком или понедјељком, иако је то тенденција што се тиче путовања у модерном добу, јер су честа викенд путовања - нагласио је Рачић.

Рачић је рекао да се летови ка одређеним дестинацијама помјерају за четвртак или недјељу, односно сриједу или суботу, у зависности од капацитета авио-компанија, како би се избјегле велике гужве.

Он је изразио очекивање да ће бањалучки аеродром, као међународно огледало једне земље, добити потребну подршку за проширење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана