Регистрација станова на дан порасла 40 одсто

nezavisne.com
Регистрација станова на дан порасла 40 одсто

Бањалука - Кампања с циљем дизања свијести о бенефитима легалног изнајмљивања смјештаја и сузбијања сиве економије у области туризма је завршена, а према прелиминарним анализама организатора - уродила је плодом.

Према подацима анализе, већ у првих 10 дана кампање регистрација станова на дан порасла је 30 одсто, а до краја кампање око 40 одсто.

Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, каже да су већ десети дан кампање увидјели позитивне помаке.

“Циљ нам је и био да се станови на дан пријаве, да можемо да контролишемо ко нам долази и колико имамо расположивих капацитета у граду”, рекао је Станић.

Додао је да је, с друге стране, циљ кампање био наплаћивање боравишне таксе и паушала за стан на дан.

“Други циљ је био да исконтролишемо и активирамо хотеле и хостеле да плаћају боравишну таксу и пријављују све госте”, казао је Станић.

Најавио је да им је план да ускоро направе централни регистар смјештајних капацитета.

“Желимо да свако ко издаје смјештај, био то хотел, хостел, стан на дан, етно-село или викендица, буде пријављен у овај регистар и да ТОБЛ у сваком тренутку зна колико у граду има слободних кревета”, објаснио је Станић.

Према његовим ријечима, ово је изузетно важно, посебно ако у град долазе веће групе туриста.

“Морамо да знамо колико људи је потребно да се смјести и гдје можемо да их смјестимо. Циљ је да све то можемо сазнати једним кликом”, рекао је Станић.

Додао је да у договору с инспекцијом крећу у други, нешто ригорознији корак контроле хотела и хостела.

У Туристичкој организацији града (ТОБЛ) казали су да планирају наставити с овом кампањом, те да све већи број грађана долази да пријави стан на дан.

“Судећи према прелиминарним резултатима можемо рећи да је кампања веома успјешна”, рекла је Бранка Бранковић, стручни сарадник за односе с јавношћу у ТОБЛ.

Истакла је да комплетније резултате очекују крајем године, а према првим резултатима, хотелијери боравишне таксе плаћају око 30 одсто више.

Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове, рекао је да су овом кампањом хтјели анимирати грађане да региструју смјештај.

“Сада у граду имамо регистровано око 1.300 заједница етажних власника (ЗЕВ). Циљ ове кампање је да региструјемо све ЗЕВ-ове на подручју града”, рекао је Кецман. Додао је да због нерегистровања станова на дан трпе сви у заједници етажних власника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана