Рампа чувар пјешака и Бањ брда

Д. Стоканић, И. Пилиповић
Рампа чувар пјешака и Бањ брда

Бањалука - Рампа је чувар пјешака и Бањ брда од свих који су својевремено јурцали аутомобила по овој природној оази. Међутим, и из еколошких разлога рампа мора остати гдје и јесте! То заслужују сви љубитељи природе и бањалучког излетишта.

Став је то невладиних организација "Рекреативна зона Бањалука" и Центра за животну средину. И оне су дигле глас за заштиту познатог излетишта послије најаве градоначелника Слободана Гаврановића да ће уклонити рампу на путу за Бањ брдо.

- Рампа је и те како битна за тај дио града. Она је, прије свега, физичка контрола тог подручја, а уз то спречава људе да свјесно крше саобраћајне прописе и умањује могућност неодговорних појединаца да девастирају тај простор. Мислим да су управо ови проблеми и довели до некадашње одлуке о постављању рампе - рекао је члан и један од покретача иницијативе грађана "Рекреативна зона Бањалука" Горан Пивашевић.

Додао је да они нису против тога да се пуштају возила са особама са инвалидитетом, старијим и болесним људима, као и возило организованог превоза и осталих који су били већ прописани саобраћајном регулацијом.

- Ако рампа буде уклоњена, тим поступком ће бити "пребачена лоптица" са града на саобраћајну полицију - истакао је Пивашевић.

Он је прокоментарисао да је разлог због које се рампа уклања нелогичан.

- Градоначелник је, бар како су медији пренијели, навео да се на годишњем нивоу за рампу издваја 200.000 КМ. Рампу контролишу четири радника и када се то подијели, испада да сваки од радника мјесечно прима плату око 4.166 КМ, што баш и није реално стање - рекао је Пивашевић.

Центар за животну средину сматра да рампа неће бити уклоњена.

- Рампа која је постављена наредбом градоначелника из 2006. године оправдана је и веома потребна. Чуварска служба такође је потребна, јер води рачуна о опреми, као и о понашању појединаца. Она ће остати, јер то жели велики број грађана, а потреба је већа него икада - рекао је координатор програма "Транспорт" у Центру за животну средину Тихомир Дакић.

Додао је да тренутно само прате ситуацију, јер је изјава градоначелника Слободана Гаврановића само "његова жеља која није заснована на квалитетној анализи стања".

- Да је анализирано, не би му падало на памет да због потребе појединаца занемари жеље, потребе и навике десетине хиљада грађана - казао је Дакић.

Што се тиче протеста, истакао је да постоји критична маса људи и да је то сасвим довољно.

Галићева

Одборник Социјалистичке партије у Скупштини града Мира Галић рекла је да је тешко дати одговор да ли треба пустити возила на Бањ брдо.

- Мора се пронаћи рјешење за оне који хоће у миру и безбједно пјешке да оду на Бањ брдо - рекла је Галићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана