Радовановић: Изједначити субвенције у приватним и јавним вртићима

СРНА
Радовановић: Изједначити субвенције у приватним и јавним вртићима

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Бањалука Јован Радовановић изразио је подршку иницијативама да се у граду на Врбасу изједначе субвенције у приватним и јавним вртићима, што би много значило у смислу демографске обнове.

Радовановић је рекао Срни да би цјеновно обје врсте вртића требало да буду изједначене, те да садашња висина субвенције од 60 КМ за приватне вртиће коју обезбјеђује град Бањалука није довољна с обзиром на инфлацију, стална поскупљења и слично.

"То је малтене ништа. Требало би да град Бањалука уз евентуалну подршку републичких институција обезбиједи изједначавање цијена приватних и јавних вртића, јер би то много значило за финансијско стање породица и поправљање демографске слике у Републици Српској", нагласио је Радовановић.

Он је истакао да је заговорник тога да дјеца из породица које окупљају имају бесплатан и приватни вртић, те да се то субвенционише зарад унапређења пронаталитетне политике.

"Окупљамо око 900 породица у Бањалуци са четворо и више дјеце. Једна породица у неком просјеку има шесторо дјеце и онда можете да видите колика су то издвајања за дјецу која похађају вртиће", појаснио је Радовановић.

Родитељи дјеце која похађају приватне предшколске установе на подручју Бањалуке ускоро би требало да покрену иницијативу према надлежним градским властима у којој траже да се заустави дискриминација и да сва дјеца добију једнако право, односно услове за похађање предшколских установа – јавних и приватних. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана