Радојичић за изградњу нове топлане на дрво

Весна Поповић
Радојичић за изградњу нове топлане на дрво

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић позвао је одборнике на јучерашњој сједници Скупштине града да на наредном засједању подрже изградњу нове топлане на дрвну сјечку.

- Имамо луду идеју да она буде завршена у току ове године. Немамо природни гас, ни угаљ, ни термалне воде као енергент, већ само дрво. Имамо и хроничан проблем "Топлане", која је 85 милиона КМ у минусу, ради на мазут и не може да функционише. Морамо то ријешити у овој грађевинској сезони. Биће објављен јавни позив на којем ћемо пронаћи стратешког партнера - казао је Радојичић у паузи скупштинског засједања.

Додао је да ће се о датуму одржавања Скупштине, на којој ће бити расправљано о судбини "Топлане", договарати сутра на колегијуму.

Радојичић је на питање да ли има информацију да су истражни органи спроводили истрагу у "Топлани" у вези са банкарском гаранцијом коју су добили од града, рекао да се граду нико није јављао и да одговор треба тражити у "Топлани".

Напоменуо је да је формирао комисију која треба да ријеши питање изгледа новог грба града.

- Директно ћемо позвати професора Драгомира Ацовића из Београда, који је био ангажован на припреми грба РС, да понуди идејно рјешење. Желио бих да се прије Дана града тај приједлог нађе пред одборницима - казао је Радојичић.

На јучерашњем засједању градског парламента именован је други потпредсједник Скупштине града Саша Чудић из реда националних мањина.

Коментаришући иницијативу независног одборника Зорана Талића да буде одржана посебна сједница Скупштине града на којој би био разматран проблем градског земљишта око којег се воде судски спорови, попут оног на старој аутобуској станици у центру града, парцеле код "Велесајма" и других, Радојичић је рекао да нема потребе за посебну сједницу.

- Тим проблемом се баве правна служба, Правобранилаштво, градоначелник и Геодетска управа. Скупштина града о том питању не може ништа да учини - казао је Радојичић.

Колегијум Скупштине је засједао у паузи сједнице и тада је одлучено да са дневног реда буде повучен етички кодекс. То је учињено након једночасовне дискусије у којој је већи број одборника инсистирао да ова тачка буде враћена на дораду.

Предсједник Скупштине Будимир Балабан је рекао да ће предсједник Клуба одборника НДП-а бити Владимир Мирошљевић, а његов замјеник Драган Талић.

- Одборници Зоран Талић и Татјана Чичић-Оџаковић обавијестили су Скупштину града да су иступили из ПДП-а и да ће од ове сједнице дјеловати као независни одборници - казао је Балабан.

ЗИБЛ

Градоначелник Радојичић је рекао да је формирана комисија којој је дат редослијед задатака којима се морају позабавити када је у питању Завод за изградњу Бањалука.

- Прво је питање имовине ЗИБЛ-а, друго унутрашња реорганизација која укључује финансирање и треће будућа улога ЗИБЛ-а, који се мора реорганизовати и финансијски реструктурисати и ријешити проблем старих дугова и вишка запослених и наћи своје мјесто на тржишту - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана