Радојичић: За 12 пројеката удружења грађана подршка од укупно 102.000 КМ

Срна
Радојичић: За 12 пројеката удружења грађана подршка од укупно 102.000 КМ

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић данас је у Бањалуци са представницима више удружења грађана потписао уговоре и уручио рјешења о суфинансирању 12 пројеката укупне вриједности 102.000 КМ.

За пројекте удружења лица са инвалидитетом намијењено је 35.000 КМ, а за пројекте усмјерене према дјеци школског и предшколског узраста и особама треће животне доби 67.000 КМ.

Радојичић је новинарима изјавио да Градска управа традиционално подржава пројекте удружења грађана и невладиног сектора, те додао да је ова година потпуно другачија од осталих, нетипична и са ограниченим активностима.

Он је рекао да се на јавни позив, који је дуго трајао због епидемије вируса корона, јавило 21 удружење, а одобрено је 12 пројеката.

Радојичић је напоменуо да је сада посебан изазов и за удружења грађана, али и град јер постоје ограничења у броју окупљених грађана и начину организовања, додајући да ће бити реализовано оно што је дозвољено у постојећим околностима.

"Прошле године смо заокруживали један нови, сјајно змишљен концепт жБањалука људског лицаж, који је требало, с једне стране, да промовише партнерство невладиног сектора и града у спровођењу пројеката и, с друге стране, да пружи посебну пажњу и додатне програме за одређене категорије суграђана - старија лица, лица са инвалидитетом, са посебним потребама, дјеца и млади. Тај сектор је заиста био јако ангажован и покренут је низ програма", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, од марта је готово све обустављено, низ програма и пројеката је или на чекању или не може бити реализован и, највјероватније, до краја године неће бити могућности да буде урађен ниједан пројекат за стара лица јер су сви изнад 65 година у ризичној групи када је ријеч о вирусу корона.

Извршни директор Удружења "Здраво да сте" Александра Штрбац рекла је да је пројекат овог удружења "Клубови за дјецу и породицу" подржан са 18.600 КМ.

Она је напоменула да ће до краја године наставити са радом Ресурсни центар за дјецу и младе у Драгочају, у којем је кроз разне радионице до сада прошло стотињак младих људи и дјеце.

Извршни директор Удружења грађана "Перпетуум мобиле" Илија Трнинић рекао је да је град износом од 17.900 КМ подржао пројекат "Још више разлога", којим се, кроз рад са средњошколцима из 14 бањалучких школа, желе промовисати комуникација и добра сарадња међу средњошколцима, као и здраве животне стилове и вриједности.

"Планирали смо овим пројектом онолико колико се буде могло, поштујући све прописане мјере, да наставимо оживљавање Дома омладине, гдје ћемо са средњошколцима покушати реализовати одређене активности", каже Трнинић.

Он је навео да је процијењено да ће пројектом најмање 800 младих проћи кроз едукације, а, уколико се буде радило већ припремљеним онлајн едукацијама, тај број ће број бити знатно већи, што зависи и од степена мотивације, анимирања и укључивања у онлајн курсеве који су модерни, прилагођени и врло атрактивни за средњошколце.

Mатични уред
Mатични уред
Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана