Радојичић: Стало тржиште станова

Srna
Радојичић: Стало тржиште станова

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да је евидентирано да је тржиште станова стало и да у протекла три до четири мјесеца готово да није било продаје стамбених јединица.

"Ова година јесте специфична. Забиљежили смо у претходна три мјесеца заустављање привредних активности. Још не видимо велики пад у смислу захтјева за дозволе и плаћања накнаде или ренте, али је тржиште са становима стало, тако да ће се то у неком одгођеном периоду сигурно осјетити", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је град веома заинтересован да се ова активност /изградња/ настави, наводећи да је грађевинарство веома важан извор прихода за град и генерално за цијелу економску активност јер оно вуче за собом и друге услуге.

"Од 1. јануара је смањена накнада за улагања, односно у инвестиције у производне објекте, а сада је у припреми још једна одлука која треба да олакша инвеститорима у овим тешким временима, а то је начин финансијског обезбјеђења инвестиција. До сада је то редовно била банкарска гаранција, сада ћемо, с обзиром на то да сви имају финансијске проблеме и да није лако и доста је скупо добити банкарску гаранцију, омогућити у складу са законом и хипотекарно обезбјеђење", каже Радојичић.

Он је додао да је хипотекарно обезбјеђење мало компликованије, али да инвеститорима може олакшати улагање и смањити им трошкове саме инвестиције. Радојичић је нагласио да су су протекле двије године биле рекордне у грађевинарству.

"Ми смо са 2016. на 2020. у Бањалуци забиљежили раст инвестиција у грађевинарству са 139 милиона на 207 милиона, значи за око 70 милиона КМ је расла инвестициона активност у грађевинарству за три године", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, у приходима града то годишње износи око 15 милиона КМ накнаде за уређење грађевинског земљишта и ренте без уговора са инвеститорима који су неутрални у смислу прихода и расхода.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана