Радојичић: Сачувати радна мјеста и домаће фирме

Срна
Радојичић: Сачувати радна мјеста и домаће фирме

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић посјетио је данас Групацију компанија "Житопродукт", "Житопека" и "Сектор секјурити" и са челницима ових фирми разговарао о начинима превазилажења економских посљедица које су изазаване епидемијом вируса корона.

Радојичић је истакао да је главни циљ ових разговора очување радних мјеста и подршка производним фирмама да пословање врате у нормалу.

Он је у изјави новинарима рекао да интерес града Бањалука и Републике Српске мора бити да након кризе изазаване епидемијом вируса корона, која је направила огроман поремећај, покушају сачувати радна мјеста и домаће фирме и из кризе изађу са минималном штетом.

"Већ је на различитим нивоима нешто предузимано, то су биле мјере омогућавања минималних плата, неких опроста или репрограма појединих обавеза, што је на кртке стазе дало дах многим фирмама. Наравно, сад ваља покушати помоћи фирмама да се врате у редовно пословање", рекао је Радојичић.

Радојичић је изразио наду да ће се "Житопродукту", "Житопеци" и "Сектор секјуритију", који запошљавају више од 1.500 људи, успјети помоћи са градског и републичког нивоа, како би живјели од свог пословања и изашли из ове тешке кризе која је задесила све.

Он је нагласио да је потребно прво вратити пословање у нормалу, истичући да је општа потражња пала свуда и да није више онаква каква је била прије кризе.

"Сви глобални ланци, а и оно што је локално тржиште, испрекидани су и требаће мјесеци да се све то врати, можда и до краја године да све дође на претходни ниво. До тада треба преживјети", рекао је Радојичић.

У име Групације коју чини "Житопродукт", "Житопека" и "Сектор секјурити" обвратила се генерални директор компаније "Сектор секјурити" Драгана Косић, која је захвалила Радојичићу за посјету, као и за то што је са својим тимом исказао спремност да помогне привреди у санирању посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

"Разговарали смо о више актуелних тема, али тема санирања посљедица изазваних пандемијом вируса корона и како сачувати радна мјеста је најактуелнија, с обзиром на то да наша Групација запошљава 1.700 људи широм БиХ и да нам је основни циљ да вратимо пословање и сачувамо радна мјеста", рекала је Косићева.

Косићева је истакла да без помоћи републичке и градске власти Групација не би могла сама да сачува сва радна мјеста.

Она је истакла да је пословање Групације највише поремећено у дијелу продаје и пада прихода, те да је свака од њихових фирми поднијела различите ризике и имала различит пад прихода, с обзиром на то да је ријеч о различитим гранама.

"Имамо пекарску, млинску и безбједносну индустрију. Дакле, свака од тих компанија је имала своје проблеме, али глобално сви се могу сагледати у паду прихода, лошијој наплати и неким дригим проблемима са којима се суочавају и све друге компаније", закључила је Косићева. /крај/бв/ам/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана