Радојичић прогласио побједника - Погледајте како ће изгледати нова дворана

Г.С.
Радојичић прогласио побједника - Погледајте како ће изгледати нова дворана

Архитектонски тим из Београда побједник је међународног конкурса за идејно рјешење будуће мултифункционалне дворане/ конгресног центра, у конкуренцији од 110 пријављених рјешења из цијелог свијета, саопштио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић током данашњег представљања побједничког рјешења будуће конгресне дворане.

По броју пријављених радова, ово је највећи међународни конкурс у новијој историји Бањалуке.

Представљајући изабрано рјешење, које ће бити награђено са 30.000 евра, Радојичић је истакао да Бањалука добија нови мултифункционали конгресно-конференцијско-концертни центар и тиме још један симбол 21. вијека.

- Овај садржај у конкуренцији 110 радова архитеката из 38 држава завриједио је коначну оцјену конкрусне комисије за побједу – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да ће, изградњом овог објекта, Бањалука добити један од својих будућих симбола, те да ће, својим архитектонским рјешењем, бити јединствен и препознатљив.

Према његовим ријечима, након избора идејног рјешења, ући ће се у израду главног пројекта, а упоредо са тим склапаће се и финансијска конструкција за изградњу будуће дворане.

Градски архитекта Иван Рашковић казао је да је побједничко рјешење изабрано у изузетено оштрој конкуренцији одличних архитектонских рјешења.

- У побједничком раду, уз атрактиван визуелни изглед, садржаји су постављени по вертикали, а у самом врху објекта планирана је концертна дворана – рекао је Рашковић.

Како је појаснио, три су главне намјене овог мултифункционалног објекта – језгро тог садржаја је концертна дворана од 1.500 мјеста, која ће уз приоритену намјену, служити и за разне конгресе и састанке. Затим, садржаваће позоришну салу до 700 мјеста, простор за филхармонију и допунски садржаји попут угоститељства.

Првонаграђено рјешење дјело је архитектонског тима из Београда у сљедећем саставу: Милош Јокић, Ненад Стијовић, Никола Гјоргјиевски, Стефан Илић, консултант Миодраг Грбић и сарадници Стефан Даниловић, Јована Ковачевић, Јелена Златановић и Тијана Мачкић.

Другу награду освојио је ауторски тим загребачког архитектонски биро "БИРО спаце социетy" у саставу: Хрвоје Арбанас, Саша Кошута, Марио Краљ, Дора Лончарић и Вана Павлић.

Трећа награда иде у руке ауроском тиму из Београда у саставу: Слађана Миливојевић, Милан Ђурић, Дејан Милетић, Александру Вуја, Предраг Живковић, Селма Лазовић, Милена Димитрић, Саша Димитрић, и Тихомир Дичић.

Поред њих, комисија је, због значајних ахитектонских достигнућа, похвалила шест радова који су дјело архитеката из Шпаније, САД-а, Јапана, Индонезије и Црне Горе.

У раду комисије, која је изабрала награђене радове, учествовао је један од најпознатијих европских архитеката данашњице – професор Борис Подрека.

Поред њега, у раду комисије учествовали су и: Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду, Игор Радојичић, градоначелник, Иван Рашковић, градски архитекта, Миомир Мијић, професор Електротехничког факултета у Београду, те архитекте Санела Кецман и Невена Предојевић.

Због великог броја пријављених радова, побједници су изабрани послије шест кругова одлучивања, а само жирирање трајало је више од два мјесеца.

Конкурс је расписан у децембру прошле године.

Више фотографија погледајте овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана