Радојичић: Повеља о братимљењу круна сарадње Београда и Бањалуке

Срна
Радојичић: Повеља о братимљењу круна сарадње Београда и Бањалуке

БЕОГРАД - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да Повеља о братимљењу Бањалуке и Београда, која ће данас бити потписана, представља највиши могући степен сарадње два града, те да је природно да на такав начин сарађују.

Он је истакао да су Србија и Република Српска најближи партнери, трговински и економски.

- Ми имамо споразум из 2013. о пријатељству, али ово је највиши могућ степен сарадње два града. Београд има у свом сету побратиме као што су Пекинг, Чикаго, Москва. Ми смо најмањи. Мислим да су осјећања најтоплија када је ријеч о Бањалуци - рекао је Радојичић за РТС.

Он је истакао да је ово једна степеница у развоју, наводећи да има много комуналних, тема културне сарадње, научно-технолошког развоја и запошљавања, те се очекује да ће једна по једна од тих тема даље бити подизана на виши ниво.

Према његовим ријечима, Београд има искуства са управљањем отпадним водама, има технолошки парк, тако да је све што је добро искуство једног и другог добродошло.

- Бањалука је концептуално главни град Републике Српске и жели да се развија као један од регионалних центара, а спрема се да идуће године буде кандидат за европску престоницу младих. За нас су сва интересантна питања која се тичу развоја једне метрополе. Данас су стандарди зелени град, паметни град. Бањалука је један од првих градова у региону који има акциони план зеленог града. Припремамо стратегију паметног града - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана