Радојичић: Покушаје сједења на двије столице треба рашчистити

ATV
Радојичић: Покушаје сједења на двије столице треба рашчистити

Бањалука - На амбијент и резултат избора утицале више емоције него инфраструктурни пројекти, рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Он је то рекао гостујући у емисији "1 на 1" за АТВ.

У  разговору са Марином Маринковићем дотакао се и актуелних пост-изборних догађаја у коалицији СНСД-СП-ДНС и изјавио да сви покушаји сједења на двије столице треба рашчистити прије прављења нових коалиција.

"Није коректно, а то се нама десило и у градској скупштини прошле године с почетка, с једне стране склапати коалицију, а с друге стране остављат врата на другу страну. Према томе ко год је покушавао играти на двије столице пред изборе, да у свакој варијанти буде власт ко год побједи, то се треба рашчистити. Ми смо почетком прошле године у скупштини града имали покушај прављења паралелних структура и то смо пресјекли, не можете дозволити да се то деси у вашој кући", истакао је Радојичић.

"СНСД мора извршити генерацијску смјену"

Бањалука је подржала Додика и на овим изборима имао је око три хиљаде више гласова, мада на другим нивоима власти остварени су нешто слабији резултати, каже Радојичић и додаје да СНСД мора извршити генерацијску смјену.

"Мислим да је СНСД такође спреман за једну генерацијску смјену, у смислу да послије 20 година мање-више сличног тима, уведе се једна средња генерација која у овом треунтку није видљива на сцени, или барем не заузима неке доминантне позиције. Напросто, биологија чини своје можемо ми мислити шта хоћемо о било коме, али вријеме је да се направи једна озбиљна обнова, дијелом по резултатима између осталог, напросто генерацијски".

Градоначелник Бањалуке је објаснио и зашто се није нашао на бирачкој листи за парламент.

"То је била моја одлука. Око тога имамо полемику у СНСД-у и раније, и сада поново. И расправа око тога да ли би резултат био другачији да је Игор Радојичић ишао на листу. То

је једна од ствари које ми замјерају људи у СНСД-у. Мој став је био, фокусирам се на Бањалуку, изабран сам 2016. са програмом пред грађанима као градоначелник. И не сматрам да би било уредно да излазим на изборе и кажем да нећу бити посланик ако носим посланичку листу, а да истовремено тражим глас од грађана. Онда би наравно било питање како други могу, али ја мислим да ће сви они који су у овом моменту начелници и градоначелници који су били на листама одрећи се тих посланичких мандата у својим локалним заједницама", рекао је Радојичић.

О стању у Бањалуци Радојичић каже да се много тога издешавало у овој години, али да су и градске власти направиле доста тога за Бањалуку.

"Не можемо просто затворити очи да се у Бањалуци од априла мјесеца дешавају свакодневни протести. Протести на тргу због смрти Давида Драгичевића су на градском подручју оставили врло дубок утисак и грађани Бањалуке, очито више него околина осјећају то што се дешава, под снажним су утиском тога и мислим да је код гласања веома важан елеменат емоције био. Једна врста револта и незадовољства гдје се највећи рачун испоставља СНСД-у и властима. И чини ми се да је у Бањалуци било много гласања против. Није кандидат Савеза за промјене добио неки ентузијазам и одушевљење у граду Бањалуци, али ми се чини да су грађани гласали против кандидата СНСД-а због емоције која их је везала за трагичну смрт овог младића у граду Бањалуци".

Радови на инфраструктури у граду и њихов развој нису прошли незапажено ни ван Бањалуке, а камоли у њој.

"Градњом саобраћајница, једног моста, неколико кружних раскрсница до краја ове године можда чак и седам урађених или започетих. Увођењем бајк-шеринга, туристичког аутобуса и многих других ствари. Тако да је фокус ове године, или највише тога видјело се у саобраћају", истакао је Радојичић и додао да је прошлу годину потпуно обиљежило рјешавање проблема гријања што је стављено као приоритет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана