Радојичић о одлуци Вишег привредног суда: Град Бањалука на путу да врати своје земљиште

Д. М.
Радојичић о одлуци Вишег привредног суда: Град Бањалука на путу да врати своје земљиште

БАЊАЛУКА - Виши привредни суд у Бањалуци поништио је пресуду Окружног привредног суда из новембра прошле године којом су парцеле које град Град Бањалука потражује као градско земљиште, биле уписане као власништво Пољопривредне школе и наложио ново суђење пред Окружним привредним судом.

Потврдио је то за „Глас Српске“ градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и

прецизирао да је Виши привредни суд оцијенио да је било потребно брисати упис својине на Пољопривредну школу као посљедицу незаконитог рјешења Земљишно-књижне канцеларије и вратити на стање какво је било прије доношења тог рјешења.

- Изузетно је значајно то што је град доказао исправност тврдњи о упису земљишта на град. Поништена је ранија неповољна пресуда нижег суда и сад очекујемо да по инструкцији Вишег привредног суда добијемо коначну пресуду у корист града - каже Радојичић.

Према његовим ријечима, постоји читав низ спорова у којима Град Бањалука годинама води борбу за градско земљиште, а један од најпознатијих је спор у вези са земљиштем које је уписано на Пољопривредну школу.

- У вези са тим земљиштем постоји неколико различитих поступака у неколико различитих фаза. Ово је веома важан поступак са великом квадратуром земљишта који је град успио да добије на Вишем привредном суду - каже Радојичић.

Он објашњава да у нашем судском систему не важи право преседана, па овај позитиван случај не утиче на остале случајеве, јер је сваки судски поступак случај за себе и не постоји обавеза да се у другим поступцима примијени искуство из ове пресуде.

- Али без обзира на то ова пресуда је за нас значајна и можемо се на њу позивати у другим поступцима када је ријеч о земљишту Пољопривредне школе, као и у неким сличним примјерима - поручује Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана