Радојичић: Мост у Доцу - најзначајни пројекат

Срна
Радојичић: Мост у Доцу - најзначајни пројекат

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је Срни да ће до краја овог мандата почети изградња моста преко Врбаса у Доцу - један од најзначајнијих и најскупљих планираних капиталних пројеката.

“Изградња моста почеће до краја овог мандата, а до тада ће градске власти ријешити имовинско-правна питања, обезбједити пројектну документацију и затворити финансијску конструкцију”, рекао је Радојичић.

Он је истакао да је планирано да до краја мандата буде изграђен и нови мост у Српским Топлицама.

“План је и да буде завршен највећи дио великог водоводног система жЦрно врелож, водовод за горње дијелове Чесме, који треба да обезбиједи водоснабдијевање за 20.000 потрошача са рубних подручја Бањалуке и Приједора, те завршена друга фаза обнове пјешачке зоне у центру града”, напоменуо је Радојичић.

Према његовим ријечима, планирано је да до краја мандата буде изабрано идејно рјешење, израђена пројектна документација и пронађен партнер за изградњу великог конгресно конференцијског центра, са укљученим хотелом од пет звјездица, који би Бањалуку промовисао у регионални центар конгресног туризма.

“У области саобраћаја завршићемо започету изградњу пута од Петрићевца према Мотикама, као и онај у Шарговцу. Такође, биће изграђено неколико нових кружних раскрница, те отворена нова Пословна зона жЈелшинградж”, рекао је Радојичић.

Говорећи о предизборним обећањима реализованим током овог мандата, Радојичић је навео да су у рекордно кратком року изграђене “Еко топлане” - ново постројење за производњу топлотне енергије на био-масу, чиме је трајно ријешено питање извора топлоте за систем даљинског гријања на којем се налази 22.000 домаћинстава.

“Захваљујући овом пројекту, Бањалука више не издваја новац из градског буџета за подршку предузећу жТопланаж, а тих готово 10 милиона КМ, колико се годишње давало за мазут, усмјерава се у неоопходне јавне пројекте”, рекао је Радојичић.

Он је најавио реконструкцију градске топловодне мреже као сљедећи корак на побољшању квалитете градског гријања.

Када је ријеч о крупнијим пројектима из области саобраћајне инфраструктуре, Радојичић је издвојио изградњу новог дијела источног транзита, који је настављен послије 30 године чекања због неријешених имовинско-правних односа, док ће за два мјесеца бити изграђена још једна дионица.

“Осим тога, изграђена је нова, модерна саобраћајница од Траписта до Пријечана и централна саобраћајница у насељу Чесма, те покренута изградња још два значајна саобраћајна пројекта - изградња нове саобраћајнице од Петрићевца према Мотикама и нове, централне саобраћајнице кроз Шарговац”, напоменуо је Радојичић.

Он је истакао да су укупно реконструисане и модернизоване 33 саобраћајнице.

“У настојању да се смање гужве у саобраћају, изграђено је седам нових кружних раскрсница, а планирано је да се изгради још пет оваквих раскрсница”, рекао је Радојичић.

Он је навео да је изграђен и нови мост на мјесту некадашњег, дотрајалог Зеленог моста, те још пет мањих мостова у насељима Чесма, Шарговац, Градина код Драгочаја и Пријечани.

Када је ријеч о комуналној инфраструктури, Радојичић наводи да је у протекле двије и по године изграђено више од 27 километара нове водоводне мреже.

“У протекле двије и по године, обновљено је 19 школа на подручју града, а при крају је доградња Основне школе жБранко Радичевићж на Старчевици, чиме ће бити ријешен вишедеценијски проблем недостатка простора у једној од највећих школа у Републици Српској. Недавним ребалансом градског буџета, омогућена су средства за обнову још 16 школа, а ове санације биће изведене током предстојећег школског распуста”, рекао је Радојичић.

Он сматра да је у области културе, најзначајнији резултат темељна грађевинска обнова Културног центра Бански двор, која је при крају, те улазак у финале за престижну титулу “Европске пријестонице културе 2024. године”.

“У овом мандату Бањалука је израдила документ Стратегије развоја културе, као једина локална заједница у БиХ, уз повећана буџетска издвајања за пројекте из области културе”, напоменуо је Радојичић.

Према његовим ријечима, радећи на развоју приградских насеља обновљена су и изграђена четири друштвена дома с циљем обогаћивања друштвених садржаја, а ове године слиједи санација друштвених домова у Мишином Хану, Залужанима, Пискавици и Рекавицама.

Радојичић је рекао и да је, подржавајући пронаталитетну политику, уведено ново правило да се финансијски подржавају сви валидни захтјеви за вантјелесну оплодњу, те повећана буџетска издвајања за ове сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана