Радојичић: Доступност социјалног радника у свакој мјесној заједници

Srna
Радојичић: Доступност социјалног радника у свакој мјесној заједници

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је данас у Бањалуци да Центар за социјални рад покреће нови програм "Твој социјани радник", што би требало да обезбиједи присуство и доступност социјалног радника у свакој мјесној заједници.

Радојичић је на конференцији за новинаре у бањалучком Центру за социјални рад рекао да би то требало да омогући да се препознају социјалне потребе грађана равномјерно у свим дијеловима Бањалуке - од стамбених зграда у урбаном дијелу, па до сеоских мјесних заједница.

Говорећи о мјерама које Град планира да предузме како би се помогло грађанима у стању социјалне потребе, Радојичић је навео да је у сарадњи са комуналним предузећем "Водовод" већ планирано да се за социјалне категорије уведу субвенције на потрошњу дијела воде.

Он је истакао да ће сва лица која су корисници Центра за социјални рад имати право на субвенционисана три метра кубна воде мјесечно по члану домаћинства.

"Осим тога, уведене су олакшице за све категорије становништва за прикључивање на водоводну мрежу", објаснио је Радојичић.

Он је навео да се разматра и субвенционисање легализације објеката за поједине категорије становништва, укључујући и лица у стању социјалне потребе, те да је Граду поднесено 10.000 захтјева за легализацију објеката, а по новим законским рјешењима више нема олакшица, али постоји могућност субвенционисања.

Радојичић је истакао да Град већ традиционално обезбјеђује уџбенике за одређене ђаке, односно породице, наводећи да се то годинама радило за вишечлане породице, од прошле године и за хранитељске породице, дјецу ромске националности и да се то ради и ове године.

Он је додао да се разматра могућност субвенционисања јавног превоза за поједине категорије.

"Буџет нам је пао за 15 одсто и имамо проблема како да затворимо буџет за ову годину, али цијенимо да постоји потреба да одређене категорије становништва добију одређену подршку, још смо у фази рачунања које бисмо категорије и на који начин могли обухватити. Бићу веома задовољан ако успијемо да у буџету уклопимо и уведемо и субвенцију јавног превоза за одређене групе", рекао је Радојичић.

Директор Центра за социјални рад Ирена Јолџић рекла је да ће кроз Програм социјални рад у заједници осам социјални радника бити распоређено у свих 57 мјесних заједница, гдје ће бити доступни свим грађанима.

"Хтјели смо да приближимо социјалне раднике грађанима како би се лакше могли обратити ако они или неко из њихове околине има проблема. Поред тога, биће доступни и бројеви мобилних и фиксних телефона на који се грађани могу обратити", указала је Јолџићева.

Она је додала да ће сваки социјални радник покривати један дио града и нагласила да ће тај број социјалних радника бити довољан да покрије цијелу Бањалуку.

Један стручни радник покриваће око 25.000 становника, а у Центру је извршена реорганизација како стручни радник не би био превише оптерећен.

Јолџићева је навела да на подручју града има 640 најугроженијих породица без икаквих примања и немогућности да стекну икакве приходе.

Она је рекла да је епидемиолошка ситуација утицала на повећање броја грађана који траже помоћ за око 30 одсто у односу на прошлу годину прије појаве вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана